ABD'de hükümet tarafından fonlanan bir araştırma, tohum yağlarının tüketilmesinin gençlerde kolon kanserini tetikleyebildiğini ortaya koydu...

Ayçiçeği Yemeklik yağların

Ayçiçeği, kanola, mısır ve üzüm çekirdeği gibi tohum yağlarının çok miktarda tüketilmesinin uzun zamandır vücuttaki iltihaplanmayla ilişkilendirildiği hatırlatılırken yapılan araştırmada kolon kanseri olan 80'den fazla hastanın tümörleri analiz edildi.

Araştırma sonucunda bu yağların hastalığın en hızlı büyüyen formlarından biri olan kolon kanseri riskini de artırabildiği ortaya çıktı.

Bilim insanları, hastaların tümörlerinde, vücut tohum yağlarını parçaladığında üretilen mikroskobik yağ bileşikleri olan biyoaktif lipitlerin yüksek seviyelerde bulunduğunu tespit etti.

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan haberde bu lipitlerin iki açıdan tehlikeli olduğu hatırlatıldı... Bunlardan birincisi kanserlerin büyümesine yardımcı olan iltihaplanmayı tetikliyor ve ikinci olarak da vücudun tümörlerle savaşmasını engelliyorlar.

Bilim insanları insanların tohum yağları yerine Omega-3 oranı yüksek olan zeytinyağı ve avokado yağı kullanmasının daha sağlıklı olabileceğini söylüyor.

ABD'de kanser ve kalp-damar rahatsızlıklarıyla ilgili bazı kurum ve kuruluşlar henüz bu tür yağların orta miktarda kullanımının hastalıklarla bağlantılı olmayabileceğini açıklarken, son dönemde bunun aksi yönünde de bir tartışma devam ediyor.

ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın sağlık bakanı olarak aday gösterdiği Robert F. Kennedy Jr. da daha önce yaptığı açıklamada, "ABD'liler farkında olmadan kendilerini zehirliyor" demişti.

Son dönemde özellikle gençler arasında kolon kanserinin artış göstermesinin sebepleri olarak tek bir şey gösterilemese de sindirim sisteminde iltihaplanmaya yol açan yağlar, şeker ve diğer kimyasalları barındırması nedeniyle ultra işlenmiş gıdaların önemli bir rol oynadığı tahmin ediliyor.

Güney Florida Üniversitesi'nde görevli bilim insanlarının dahil olduğu son çalışmada ise ABD'lilerin ayçiçeği yağı, kanola ve mısır yağlarını çok fazla tükettiği aktarıldı.

Yaşları 30 ile 85 arasında değişen 81 kişinin tümörleri mercek altına alınırken hastaların yarısından biraz fazlasının üçüncü veya dördüncü evre kansere yakalandığı belirtilirken üçte birinin ise ikinci evrede olduğu belirtildi.

Bilim insanları, kanserli hastaların tümörlerinde sağlıklı yağlara kıyasla önemli ölçüde daha yüksek seviyede biyoaktif lipid tespit etti.

Uzmanlar ortalama bir ABD'linin yılda 100 kilo tohum yağı tükettiğini tahmin ederken bu oranın 1950'lere göre yaklaşık 1000 kat artmış durumda olduğunu da duyurdu.

Araştırmada yer alan profesör doktor Timothy Yeatman, "Sağlıksız beslenen hastalarda daha fazla iltihaplanma olduğunu biliyoruz. Ve şimdi de kolon tümörlerindeki bu iltihapları vücudun onaramadığını görüyoruz. Eğer ultra işlenmiş gıdaları çok tüketirseniz, vücudun kendini iyileştirme yeteneği azalır ve bağışıklık sisteminin bastırılması kanserin büyümesine sebep olur" dedi.

Bilim insanları balık yağı gibi "işlenmemiş ve sağlıklı yağların" tüketilmesinin vücudun kendini iyileştirmesi için önemli olabileceğini aktardı.

Yeatman, "İlaçlardan doğal iyileşme süreçlerine geçmek, kanserle mücadele yöntemini değiştirme potansiyeline sahip. Kronik iltihaplanmaya karşı ve hastalığı başlamadan bitirmek için kritik bir adım" dedi.