EMEL YİĞİT / NEFES
Bir hafta öncesine kadar piyasalar rutin bir seyrin içindeydi. Hedefler konusunda tereddütler olsa da ekonomi yönetimi bir şekilde ortamı dengeleyebiliyordu. O günlerden, aynı yönetimin önlem üstüne önlem alarak piyasayı tutabildiği günlere geldik. Artık yerli yabancı tüm yatırımcıların gözü Ankara’da.
Dün açıklanan Merkez Bankası verileri tarihi anlam taşıyor. Çünkü oldukça büyük siyasi bir krizin, piyasalarda ağır bir paniğin peşinden açıklanan ilk veriler. Ve bu veriler de ortaya koydu ki bugün geldiğimiz görece sakin ortamın bedeli bir hayli ağır oldu.
BORSADAN KAÇTILAR
Şubat sonundan itibaren hisse alımı yapan yabancı yatırımcılar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan süreçte toplam 883 milyon dolarlık hisse ve tahvil satışı yaptı. Tahvil satışları 439.5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Oysa 14 Mart tarihi itibarıyla yabancılar yaklaşık olarak 1.5 trilyon liralık tahvil alımı yapmıştı. Aynı haftada hisse alımları da 480 milyon doları bulmuştu.
21 Mart’ta biten haftada borsada satışlar endeksi 9.000 puana çekecek kadar yüksekti. Nitekim bu satışlar Merkez Bankası verilerinde de ortaya koyuldu. Hisse satışı 443.8 milyon dolar oldu.
Merkez Bankası açıkladığı verilerle birlikte yaptığı acil para kurulu toplantısının da özetini yayımladı. Özette enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağına dikkat çekildi.
Çıkış henüz bitmedi
Geçen hafta alınan önlemler nedeniyle borsada sakin hatta yükseliş yönünde hareketler görüldü. Endeks 9.600 seviyelerinde hareket etti. Hisselerdeki yoğun satışlar kesildi. Fakat alım satım yapan kurumlara bakıldığında, büyük yerli kurumların yoğun alıcılı, yabancıların ise satış yönünde hareket ettiği görüldü. Yani ortamdaki sakinliğine rağmen yabancılar satmaya devam etti. Bu satışların rakamsal karşılığı da Merkez Bankası’nın bayramdan sonraki verilerinde ortaya çıkacak.
Döviz mevduatları gözde oldu
Döviz piyasaları İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındığı hafta en çok tepki veren piyasalar olmuştu. Dolar o hafta 41 liranın, Euro ise 44 liranın üzerine çıktı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın önceki gün yaptığı açıklamaya göre Merkez Bankası bir haftada 25 milyar dolar satış yaptı. 19 Mart’ta İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan ve döviz alımlarının yoğunlaştığı bu üç günde döviz mevduatları da dikkat çekici oranda artış kaydetti. 21 Mart itibarıyla bankalardaki yabancı para cinsinden mevduat yüzde 7.3 artışla 6.9 trilyon lira oldu. Yurt içi yerleşiklerin toplam yabancı para mevduatında, parite etkisinden arındırılmış veriler göz önünde bulundurulduğunda 21 Mart itibarıyla 5.9 milyar dolarlık artış görüldü. Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 21 Mart ile biten haftada önceki haftaya göre 608 milyar artarak 21.9 trilyon liraya yükseldi.
Rezervde 13.2 milyar dolarlık kayıp var
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 21 Mart haftasında bir önceki haftaya göre 7.9 milyar dolar azalarak 163 milyar 114 milyon dolara geriledi. Swap hariç net rezerv de 13.2 milyar dolar düşüşle 65.4 milyar dolar oldu.
21 Mart itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 9.7 milyar dolar azalışla 88.3 milyar dolara indi. Merkez Bankasının toplam rezervleri, 21 Mart haftasında bir önceki haftaya göre 7.9 milyar dolar azalışla 171 milyar 82 milyon dolardan 163.1 milyar dolara geriledi.