Kulak çınlamasına karşı koruyucu 4 besin
BMJ Open dergisinde yayınlanan yeni araştırmaya göre beslenme şeklinizde yapacağınız belli değişiklikler kulak çınlamasına karşı koruyucu olabilir.

Yaygın bir şekilde görülen kulak çınlaması, uyku bozukluklarına, iletişim zorluğuna ve dikkat sorununa neden olabiliyor. Bu duygusal çöküntüye yol açabiliyor.
Şimdiye kadar yapılan çalışmalar kulak çınlaması yaşayan kişilerin anksiyete ve depresyona yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Hatta kulak çınlamasına sahip olan kişilerin intihar düşüncesine, kulak çınlaması olmayan kişilerden çok daha fazla sahip olduğu görüldü.

Kulak çınlamasının bilinen bir tedavisi yok. Davranış terapisi ve ilaç gibi yöntemler daha çok semptomları hafifletmek için uygulanıyor.
Söz konusu rahatsızlığa neyin sebep olduğu tam olarak bilinmese de işitme kaybı, iç kulak hasarı, yüksek sese maruziyet, reçeteli bazı ilaçlar ve başka sağlık sorunlarının etkili olduğu düşünülüyor.

Bazı araştırmalar dengesiz beslenmenin de kulak çınlamasına neden olabileceğini gösteriyor. Örneğin 2018'de yapılan bir çalışma düşük B2, B3 vitaminleri ve yetersiz su, protein alımının kulak çınlamasıyla bağlantılı olduğunu gösterdi.
Çinli bilim insanları beslenme ve kulak çınlaması arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için daha önce yapılmış sekiz çalışmayı inceledi. Bu sekiz çalışmaya toplamda 300 bin kişi katılmış, 15 beslenme faktörü hesaba katılmıştı.

Sonuçlar daha fazla meyve, lifli gıda, süt ürünleri ve kafein tüketmenin faydalı olabileceğini gösteriyor. Kulak çınlamasına yakalanma riski meyve tüketiminde yüzde 35, lifli gıda alımında yüzde dokuz, süt ürünlerinde yüzde 17 ve kafeinde yüzde 10 azalıyor.
Ancak bu gıdalarla kulak çınlaması arasındaki ilişki net değil. Araştırmacılar bu gıdaların kan damarlarındaki ve sinirlerdeki pozitif etkileri sayesinde kulak çınlamasına karşı etkili olduğunu söylüyor.

Araştırmacılar ayrıca lifli gıdaların vücudun insüline karşı verdiği yanıt üstündeki etkisi nedeniyle kulak çınlamasına karşı faydalı olabileceğini öne sürüyor. Daha önceki araştırmalar insülinin yüksek olmasının iç kulak ortamına zarar verdiğini ve bunun da işitme kaybı, kulak çınlaması gibi sorunlara neden olabileceğini gösterdi.

Bu arada yeni çalışmada kulak çınlaması ile sebze, karbonhidrat, protein, yağ ve şeker gibi analiz edilen diğer gıdalar arasında bir bağlantı bulunamadı.
Araştırmacılar bunun gözlemsel bir çalışma olduğunu belirterek birtakım kısıtlamaları olduğunu not düşüyor.