Son zamanlarda hiç kulak içi kulaklıklarınıza baktınız mı? Ya da işe giderken ve dönüşte yolculuğunuzu daha az sıkıcı hale getiren bu araçları en son ne zaman temizlediniz?
Doctify’dan doktor Jonathan Webster, Wired’a verdiği demeçte kulak kirinin kulağın normal temizlik sürecinin bir parçası olduğunu söylüyor. Esas sorun kulak içi kulaklıkların uzun süreli kullanımı sonucu kirin doğal yollarla dışarı çıkmasının önlenmesi oluşturuyor.
İçeride biriken kir nemi hapsederek enfeksiyona yakalanmayı daha kolay hale getiriyor.
Ayrıca kulak içi kulaklıklar kulak kirini kulak kanalının daha iç kısımlarına itebiliyor. Bu da kulakta rahatsızlığa neden oluyor.
Webster, kulak içi kulaklık kullanımıyla bağlantılı olarak duyma kaybı, kulak çınlaması ve enfeksiyonlarda artış olduğunu söylüyor.
KULAK İÇİ KULAKLIĞIN KİRLİ OLMASI ENFEKSİYON RİSKİNİ ARTIRIYOR MU?
Kulaklıkların temizlikleriyle ilgili şimdiye kadar büyük bir araştırma yapılmış sayılmaz. Ancak ABC 11’in 2019’daki araştırmasında Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi’nde mikrobiyolog Michael Taveirne, farklı kulaklıklardan sürüntü örneği alarak bunları test ettirdi.
Sonuç olarak kulaklıklarda uygun koşulları bulursa enfeksiyona neden olabilen stafilokok ve pseudomonas bakterileri buldu.
Florida merkezli ENT’den bir uzmana göre de kulaklıklar sıradan bir kesme tahtasından 2700 kat daha fazla bakteri taşıyor.
Bakteriler her zaman sorun yaratmasa da kulaklıklarınız kulağınıza tam oturmuyorsa ve temizliğini düzenli aralıklarla yapmıyorsanız kulak kanalına zarar vermeniz mümkün.
KULAK İÇİ KULAKLIKLARI NASIL TEMİZLEMELİ?
Basit birkaç yöntemle kulaklığınızı temizleyerek bu riski azaltabilirsiniz.
Dezenfektan sprey ya da mendil: Alkol içermeyen mendiller ve spreyler kauçuk, plastik, silikon ve akrilik yüzeylere zarar vermiyor. Bu şekilde kulaklıktaki kiri hızla temizlemeniz mümkün.
Kulak içi kulaklık temizleme kiti: Daha küçük yerlere bile girebilen birçok çeşidi bulunuyor. Ama bu kitlerden almadan önce eski diş fırçanızı deneyebilirsiniz.
Mikrofiber bez: Gözlüğünüzün yanında aldığınız lens temizleyicisi de kulaklık temizlemenizde iş görebilir. Önemli olan çizilmeyecek ve statik birikmeyi en aza indirecek kumaşı tercih etmek.
Sabunlu su: Hafif, nemlendirici içermeyen bir sabun kullanarak kulaklıkların dış yüzeyindeki kalıntıları temizleyebilirsiniz. Ama önce kulaklığınızın suya dayanıklılık seviyesini kontrol edin.
Silika jel paket: Kulaklıkları spor çantanıza koyarken silika jel paket eklerseniz, fazla nemi emecektir.
Bazıları kulaklığı temizlerken izopropil alkol kullanmayı önerse de bu konuda temkinli olmakta fayda var çünkü alkol bazı yüzeylerde hasara neden olabiliyor. Kullanırsanız da alkolü mutlaka suyla seyrelttiğinizden ve çok az miktarlarda kullandığınızdan emin olun.
NOT: Bu öneriler kulaklıklar için geçerli, kulağınızı alkolle temizlemeye kalkışmayın.
Apple’ın bu konuda çok detaylı bir kullanım kılavuzu var. Bu kılavuzdaki ana fikir sabundan nemlendiricilere, saç boyama araçlarına ve asidik gıdaların kulak içi kulaklığa zarar vereceği yönünde. Ama dezenfektan mendille sorunu çözmek mümkün.
Pamuklu çubuk ya da eski diş fırçaları: Bu şekilde daha iç kısımları temizlemeniz mümkün olabilir. Örneğin AirPods’ta kulak ucunun üstündeki koruyucu ağ kolayca tıkanabiliyor. Ama hızlı bir fırçalama hareketiyle en küçük parçacıkları bile temizlemek mümkün.
Kabloyu unutmayın: Eğer hala kablolu kulaklık kullanıyorsanız kablo kısmını da temizlemeyi unutmayın.
Şarj kutusunu da: Eğer kulaklıklarınızı kirli şarj kutusunun içine koyacaksanız çaba sarf etmenize gerek yok. Temiz bir pamuklu çubuk yardımıyla bu işi halledebilirsiniz. Dış kısmı da sabunlu suyla yıkayabilir. Ama şarj soketiyle temas ettirmediğinizden emin olun. Soket üstündeki tozu diş fırçasıyla temizleyebilirsiniz.