Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasıyla piyasalarda geçen hafta başlayan sert satış dalgasının ardından haftasonu gelen tutuklama kararı sonrası piyasalarda ekonomi yönetiminin attığı adımların etkileri takip ediliyor.
Kur güne 38 seviyesinde yatay başladı. Bu seviyeye göre TL'nin yıl başından beri değer kaybı yüzde 6,7'ye yükseldi. TL, 2024'te yüzde 16,5 ile sınırlı değer kaybetmişti. Geçen haftaki harekete kadar TL bu yıl oldukça stabil bir seyir izlemişti.
Dolar/TL, aylardır devam eden sakin ve istikrarlı seyrin ardından geçen hafta Çarşamba günü yeni rekor olan 42 seviyesine yükselmiş ancak döviz satışlarıyla gerilemişti.
Dolar/TL TCMB'nin 28 milyar dolara yaklaşan döviz satışlarıyla 38 civarında yatay seyrediyor. Böylece TCMB son 1,5 yılda 130 milyar dolar artırdığı döviz rezervini mevcut politikada ilk kez belirgin şekilde kullanıyor.
İşlemciler rekor satışların ardından bu hafta döviz satışının önce yavaşladığını, dün itibarıyla sıfıra çok yaklaştığını ya da bittiğini tahmin ediyor. Son verilere göre Pazartesi günü TCMB'nin döviz satışı günlük 1,2 milyara kadar geriledi.
BORSA
Geçen haftayı yüzde 17'ye yakın kayıpla tamamlayan BIST-100 endeksinde ise bu hafta sınırlı kazanımlar görülürken 10 yıllık gösterge tahvil getirisi ise siyasi endişeler öncesine göre 500 baz puana ulaşan yükselişin ardından yataylaştı.
Türkiye'nin kredi iflas takası primi (CDS) ise yaklaşık 250 baz puandan 325 baz puana kadar yükseldikten sonra dün yeniden 300 baz puan altını gördü.
YOĞUN VERİ GÜNDEMİ İZLENECEK
İç gündemde bugün şubat ayı dış ticaret dengesi ve iş gücü istatistikleri yer alıyor. Bugün ayrıca geçen hafta faiz koridorunun üst bandını genişleten Para Politikası Kurulu'nun ara toplantısına ilişkin özet yayımlayacak. Ayrıca haftalık para ve banka, döviz rezervi, menkul kıymet hareketleri istatistikleri de bugün yayımlanacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından önce içeride ardından da hafta başında yabancı fonların yöneticileriyle telekonferansta bir araya geldi.
Şimşek bu toplantıda piyasalarda yaşanan çalkantıların enflasyon üzerinde kalıcı hasar bırakmadığını ve görevinin başında olduğunu belirtti. Süreçte ekonomi yönetimi Hazine'nin ihraç edeceği tahvil miktarını bir azaltabileceğini de ifade etti.
Karahan ise dün Alman-Türk sanayi ve ticaret odaları tarafından düzenlenen forumda da katıldı ve finansal piyasaların etkin işleyişi amacıyla piyasa kuralları içinde tüm araçları kararlıkla kullanmaya devam edeceklerini söyledi.
Mart ve nisan aylarında enflasyonda iki önemli unsurun belirleyici rol oynayacağını belirten Karahan bunların Ramazan ayının gıda fiyatlarına etkisi ve son dönemde finansal piyasalardaki gelişmelerin fiyatlara ve beklentilere olan yansıması olduğunu söyledi. Karahan bu unsurların özellikle Nisan ayı için enflasyonda yukarı yönlü riskleri artırdığını belirtti.
PİYASALARDAKİ SATIŞ BASKISINI AZALTMAYI AMAÇLAYAN ADIMLAR
Hazine, TCMB, BDDK, SPK haftasonu hem piyasa aktörleriyle bir dizi toplantı gerçekleştirdi hem de belirgin adımlar açıkladı.
TCMB'nin geçen hafta ara toplantı ile faiz koridoru üst bandını 2 puan artışla yüzde 46'ya yükseltmesiyle ve politika faizinden fonlamaya ara vermesi ile adımlar başlamıştı.
TCMB 400 baz puana yakın sıkılaştırma adımı atarken 28 milyar dolar civarında döviz satışı da yaptı. TCMB ayrıca likidite senedi ihracı ve TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine de başladı.
TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerinde stok dün itibarıyla 2 milyar dolara yakın. Adımlarla ayrıca gecelik faiz yüzde 45,99 ile TCMB'nin yeni yükselttiği koridorun üst bandına ulaştı.
Hisse senetleri piyasasına yönelik açıklanan yeni adımlar kapsamında, Borsa İstanbul pay piyasasında bir ay süre ile açığa satış yasaklanırken; pay geri alımını ise kolaylaştıran kararlar alındı.