Fransa'nın en büyük milyarderlerinin toplam serveti, zayıf lüks mal talebi ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle 2024'te rekor miktarda azaldı.
Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, dünyanın en zenginleri arasında yer alan LVMH'nin sahibi Bernard Arnault, L'Oréal'in sahibi Françoise Bettencourt Meyers ve Gucci'nin sahibi François Pinault'nun toplam servetlerinden bu yıl yaklaşık 70 milyar dolar silindi.
Lüks mal ve kişisel bakım şirketlerindeki satışlar bu üç milyardere ciddi bir darbe vurdu.
Geçen yıl LVMH, L'Oréal ve Gucci'yi de çatısı altında barındıran Kering, Fransız borsasında en çok kaybedenler arasında yer aldı.
Lüks tüketimin önemli pazarları olan biri olan Çin'de talebin azalması bu şirketleri olumsuz etkiledi.
LÜKS PİYASASININ MİLYARDERLERİNE NE OLDU?
Öte yandan Michel Barnier hükümetinin bu ay düşmesi de dahil olmak üzere Fransa'nın değişken siyaseti de ülkenin varlıklarına yönelik yatırımcı iştahını azalttı.
Pandemi döneminde, tüketicilerin karantina kısıtlamaları sırasında biriktirdikleri nakit rezervleriyle üst düzey markalara yatırım yapmasıyla lüks mal ve kozmetik satışları yükselmişti.
Bu dinamikler LVMH'nin kurucusu Arnault'nun Bloomberg servet sıralamasında 1 numaraya yükselmesine yardımcı oldu.
Arnault şu anda beşinci sırada ve son 1 yılda 31 milyar dolarla dünyanın en zengin 500 kişisi arasındaki herkesten daha fazla kaybetti.
L'Oreal'in varisi Bettencourt Meyers ise uzun zamandır dünyanın en zengin kadınıydı ve geçen yıl 100 milyar dolarlık servete sahip tek kadın olmuştu. Ancak servetindeki azalma bu unvanlarını kaybetti.
Ayrıca Gucci'nin sahibi olan 88 yaşındaki Pinault'nun serveti de büyük bir darbe aldı ve Ağustos 2021'deki en yüksek seviyesinden yüzde 64 düşüşle 22 milyar dolara geriledi. Bu, söz konusu dönemde Bloomberg'in servet endeksinde yer alan herkes arasında en büyük düşüş yüzdesi oldu.
TEKNOLOJİYE KARŞI GERİ DÖNER Mİ?
Lüks şirketleri, daha iki yıl öncesine kadar Wall Street'in teknoloji devlerinden oluşan “Muhteşem Yedili” grubuna karşı Avrupa'nın en büyük alternatifi olarak görülüyordu.
Yine de yavaşlama tüm lüks markaları eşit derecede etkilemedi. Hermes'in satışları üçüncü çeyrekte arttı.
Rothschild'den Hayate, “Teknoloji bu yıl lükse üstünlük sağladı ancak lüks 2025'te geri dönüş yapabilir. 2025'in ikinci yarısından itibaren sektör için bir toparlanma öngörüyorum" dedi.