Derleyen: Miray TAMER / Nefes.com.tr
Gelecek Partisi Ankara Milletvekili Nedim Yamalı’nın istifa ederek AKP’ye katılması ‘transfer’ tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.
Bilindiği üzere 14 Mayıs 2023’te düzenlenen parlamento seçimlerinde beş sene önce elde ettiği sonuçla kıyaslanınca yüzde 4 oy kaybeden AKP ve MHP, buna rağmen toplam 323 milletvekiliyle bir kez daha çoğunluğu elde etti.
CHP ve İYİ Parti’nin içinde yer aldığı Millet İttifakı 212, Yeşil Sol Parti ve Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) bulunduğu Emek ve Özgürlük İttifakı ise 65 vekille temsil hakkı kazandı.
Ancak tablo, bu şekilde uzun süre kalmadı.
Özellikle ittifak kurduğu partilere kendi listesinde yer veren ana muhalefet partisi, seçimden hemen sonra önemli ölçüde küçüldü.
Toplam 39 milletvekili Meclis'te yemin etmeden önce istifa ederek kendi partilerine döndüler. Ayrılanların partisel dağılımı şöyleydi:
DEVA Partisi: 15
Gelecek Partisi: 10
Saadet Partisi: 10
Demokrat Parti: 3
İYİ Parti: 1 (Ahmet Ersagun Yücel, Ankara'da CHP listelerinden seçildikten sonra ayrılıp partisine döndü)
AKP listelerinden Meclis'e giren dört milletvekili Hüda-Par'a geçerken, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da istifa ederek kendi partisini temsil etmeye başladı.
Yeşil Sol Parti listelerinden seçime giren iki milletvekili istifa ederek EMEP sıralarını geçti. İki milletvekiliyse Demokratik Bölgeler Partisi'ne katıldı.
Söz konusu planlı hamleler, aslında bir nevi transfer sezonunun açılışıydı.
Bu noktada önemli dört detayı belirtmekte fayda var:
- Burcu Köksal, Abdurrahman Tutdere, Hasan Baltacı ve Ahmet Önal'ın belediye başkanı seçildikleri için milletvekilliğinden istifa ettiler.
- Gelecek Partisi'yle Saadet grup kurmak için gerekli 20 milletvekili şartını sağlamak adına tek çatıda toplandı.
- Murat Kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na atandığı için milletvekilliği otomatik düştü.
- Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez, Meclis'teki yumruklu saldırı sonucu yaşamını yitirdi.
- Türkiye İşçi Partisi tarafından Hatay'da aday gösterilip kazanan Can Atalay'ın vekilliği, hakkındaki Yargıtay kararının Genel Kurul'da okunması sonrası düştü.
Peki tüm bu detayların dışında kim partisinden neden ayrıldı ve hangi harekete katıldı?
İYİ PARTİ'DEN AYRILANLAR
'Transfer' trafiğinin en yoğun olduğu grup, şüphesiz İYİ Parti'ydi.
Ayrılan milletvekillerinin önemli bölümü, 31 Mart 2024'te ana muhalefetin Türkiye haritasını büyük ölçüde kırmızıya boyadığı yerel seçimlere giden süreçte izlenen politikaları eleştiriyordu.
Geçişler şöyle oldu:
CHP: Ümit Özlale, Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Aykut Kaya, Bilal Bilici, Nimet Özdemir
AKP: Seyithan İzsiz, Ahmet Ersagun Yücel, Dursun Ataş, Nebi Hatipoğlu,
Bağımsız: Koray Aydın, Adnan Beker, Ümit Dikbayır, Selim Ensarioğlu, Yüksel Arslan.
CHP'ye geçen beş kişi, yerel seçimlerde ana muhalefetle iş birliği yapılması gerektiğini söylüyordu.
Bağımsızlarsa çoğunlukla istifa açıklamalarında İYİ Parti'nin kurucu lideri Meral Akşener'le yaşadıkları anlaşmazlıklara dikkati çekiyorlardı.
Örneğin Aydın, Akşener'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesi için "Saray'daki malum görüşme ve sonrasındaki gelişmeler, bardağı taşıran son damla olmuştur" diyordu.
AKP'ye katılanlar zaten siyasi görüş olarak iktidar kanadına yakınlıklarıyla biliniyor, hatta kimi zaman ittifak önerileriyle gündeme geliyorlardı.
AKP'YE SESSİZ SEDASIZ DÖNMÜŞ
Adana Milletvekili Ahmet Zenbilci, oğlunun uyuşturucu ticareti yapmakla suçlanıp tutuklanmasının ardından 'soruşturmanın etkin yürütülmesi adına' AKP'den istifa ettiğini duyurdu.
Ancak bu haberin yapıldığı anlarda bir süre sonra sessiz sedasız geri döndüğü görüldü.
CHP'DEN AYRILANLAR
Seçimden önce yapılan 'liste planlaması' haricinde şimdiye dek CHP'de iki ayrılık yaşandı.
Edirne Milletvekili Ediz Ün, kendisine ait araçta çok sayıda gümrük kaçağı elektronik sigara aparatı ele geçirildikten sonra istifa etti. Genel Merkez'in kamuoyuyla paylaştığı mesaj şöyleydi:
- "Yapılan görüşmede Sayın Ün, adli süreç tamamlanana kadar partimizden istifa etmeyi talep etmiş, bu talebi uygun görülmüştür. Sayın Ün, adli sürecin sonucuna göre partimize geri dönecektir."
'MUHAFELETİN SÖZ HAKKI İÇİN'
CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Hasan Bitmez'in ölümü sonrası Gelecek - Saadet Grubu'nun sayı yetersizliği nedeniyle dağılmaması için parti yönetiminin isteğiyle 'transfer' oldu.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, bu durumu şöyle açıklıyordu:
- "Muhalefetin söz hakkının kısıtlanmaması amacıyla bu tavrı almış bulunuyoruz. Tüm siyasal partilerden de bu tavra destek bekliyoruz."
MHP'DEN İSTİFA ETTİRİLENLER
Hakkında altın kaçakçılığı iddiası bulunan Isparta Milletvekili Hasan Basri Sönmez, Bolu Milletvekili İsmail Akgül ve Kilis Milletvekili Mustafa Demir, kasım ayında apar topar MHP'den istifa ettirildi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, gelişmeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadeye yer verdi:
"(...) Milliyetçi Hareket Partisi adaletin, hakkın terazisi, vicdanın sesi, hukukun ruhu, ahlakın özü olduğunu bilen kararlı, sabırlı, bahane üretmeyen, arkadaşlarını yolda bırakmayan, hak ve hukukuna saygılı, yüksek ahlak sahibi, merhametli, yetkisini kötüye kullanmayan, nefsini öne çıkarmayan, kibirden uzak duran, fanilik duygusuna aşina, hoşgörülü, hayata hikmet ve hakikat gözüyle bakan, derviş gönüllülerin yeridir."
BAHÇELİ İSTEDİ GİTTİ, BAHÇELİ İSTEDİ DÖNDÜ
"Bu dönem MHP'ye en azından bir belediye vermezlerse, beni seçim sürecinde ve seçim çalışmalarında Kocaeli'nde göremezler. Cumhur İttifakı Kocaeli’nde en az dört-beş belediyeyi kaybeder" şeklinde bir demeç verdiği ileri sürülen MHP Milletvekili Saffet Sancaklı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin talimatıyla partiden istifa etti.
Dört ay sonraysa yine Bahçeli'nin isteğiyle döndü.
DEMOKRAT PARTİ'DEN AYRILANLAR
İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ve İzmir Milletvekili Salih Uzun, yönetimle yaşadıkları anlaşmazlıklar nedeniyle Demokrat Parti'den istifa ettiler.
Uzun ayrılırken şunları söylüyordu:
“Merkez siyasetin tarihsel adresi olma sorumluluğuna uygun davranılmamıştır. Türkiye’nin geleceği, uçlara savrulan siyasi yaklaşımların insafına bırakılmamalıdır. Merkez zaruridir. Makul mümkündür."
YENİDEN REFAH'TA AYRILIK
İstanbul Milletvekili Suat Pamukçu, 31 Mart 2024'teki yerel seçimlere giden süreçte aday belirleme politikalarını eleştirerek Yeniden Refah Partisi'nden istifa etti:
"FETÖ'cüler Fatih Erbakan’ın yanında. AK Parti ile ittifaka karşı olanlar kesin FETÖ'cüdür."
Siyasetçi 17 gün sonra AKP'ye katıldı.