Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ferhat Gündoğdu, hakemlik sisteminde köklü bir değişimin sinyallerini verdi.

Gündoğdu, gelecek sezondan itibaren hakemlikte şirketleşme modeline geçileceğini, bu süreçte ise "Danışma Kurulu" adı altında bir geçiş dönemi yönetiminin oluşturulacağını açıkladı.

TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı ve 1. Lig Kulüpler Birliği üyelerinin TFF Riva Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde gerçekleştirdiği toplantının ardından konuşan Gündoğdu, yeni modelin detaylarını kamuoyu ile paylaştı.

“KULÜPLERİN HAKEMLİK SİSTEMİNDE SÖZ HAKKI OLACAK”

Toplantıda hakemlik sistemine ilişkin şirketleşme modeli üzerinde yoğunlaşıldığını belirten Gündoğdu, şunları söyledi:

“Ağustos ayının başlarında Kulüpler Birliğinin isteği, MHK'nin yeniden yapılanması ve bir şirket adı altında hakemlik sisteminin yönetimiydi. Biz de o zaman TFF yönetimi ve MHK olarak buna sıcak baktığımızı, detaylı çalışmalar yaparak bu öneriyi raporlayacağımızı belirtmiştik.”

Gündoğdu, İngiltere, Almanya, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerdeki örnekleri incelediklerini dile getirerek, “Şirketleşme modelinin, hakemlik sisteminin daha modern, sistematik ve profesyonel şekilde yönetilmesi açısından önemli sonuçlar doğuracağını gördük. Bu modeli TFF yönetimimize sunduk ve Süper Lig ile 1. Lig hakemlik sisteminin bu şekilde yönetilmesinin faydalı olacağına karar verdik” ifadelerini kullandı.

Ancak bu modeli hayata geçirmek için yasal ve statü değişikliklerinin gerekliliğine vurgu yapan Gündoğdu, geçiş sürecinin "Danışma Kurulu" aracılığıyla yönetileceğini söyledi. Kurulun, Süper Lig ve 1. Lig hakemlik sistemini mevcut MHK'nin yetkileri çerçevesinde yöneteceğini belirtti.

DANIŞMA KURULU’NUN YAPISI NASIL OLACAK?

Gündoğdu, kurulun yapısıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Danışma kurulunun beş üyesi olacak. Üç üyesini kulüpler, iki üyesini ise federasyon belirleyecek. TFF Başkanımız, kulüplerin bu sürecin içinde olmasını istediğini açıkça dile getirdi. Kulüpler Birliği üyeleri bu yaklaşımı olumlu karşıladı ve kurulun oluşturulmasına onay verdi. Önümüzdeki hafta kulüpler kendi üç temsilcilerini federasyona bildirecek. TFF Yönetim Kurulu da iki üye atayarak danışma kurulunun faaliyete geçmesini sağlayacak.”

Yeni modelin sadece Süper Lig ve 1. Lig hakemlik sistemini kapsadığını ifade eden Gündoğdu, kurulun hakem atamaları, eğitimler ve hakemlikle ilgili tüm stratejik kararlarda yetkili olacağını belirtti.

Ayrıca, iki üst düzey yöneticinin (CEO) görev yapacağı sistemde bir teknik yönetici ve bir kurumsal yöneticinin süreçleri yöneteceği dile getirildi.

“ŞEFFAF VE SORGULANABİLİR BİR YÖNETİM”

MHK Başkanı, yeni sistemle birlikte hakemlik yönetiminin daha şeffaf ve sorgulanabilir bir yapıya kavuşacağını ifade etti:

“Bu sistemde kulüplerin belirlediği kişilerin yer aldığı çift taraflı bir yönetim modeli hayata geçiyor. Hakemlik sisteminin her aşaması daha profesyonel bir şekilde denetlenebilecek ve yönetilebilecek. Bu, Türk futbolu için önemli bir dönüm noktasıdır.”

GEÇİŞ SÜRECİ VE NİHAİ KARAR

Geçiş sürecinde her ay CEO’lar tarafından hazırlanacak raporların, haziran ayında hem TFF Yönetim Kurulu’na hem de Kulüpler Birliği Vakfı yönetimine sunulacağını belirten Gündoğdu, “Bu raporlar sonucunda, şirketleşme modeline geçilip geçilmeyeceğine karar verilecek. Ancak bu süreç, Türk futbolu adına önemli bir tecrübe dönemi olacak. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğiz. Şimdiden Türk futbolu için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“YABANCI VAR TARTIŞILMADI”

Gündoğdu, toplantıda yabancı VAR konusu ile ilgili bir değerlendirme yapılıp yapılmadığına yönelik soruya, “Bu toplantı tamamen danışma kurulu ve şirketleşme modeli üzerineydi. Yabancı VAR veya atamalar gibi konular bu kurulun yetki alanında olacak” cevabını verdi.