Michelin yıldızlı şeften balık pişirmenin püf noktaları
Şef Massimo Falsini, Santa Barbara'daki Michelin yıldızlı bir restoran olan Caruso's'da deniz ürünleri alanında uzman bir isim. Falsini balığın nasıl daha lezzetli bir şekilde pişirilebileceğinin sırlarını anlatıyor.

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Santa Barbara'da Rosewood Miramar Plajı tatil köyünde bulunan Michelin yıldızlı Caruso's'ta en öne çıkan yemekler tereyağlı dikenli ıstakoz ve pisi balığı gibi deniz mahsulleri.
Business Insider, bu lüks otelin yemek bölümünden sorumlu şef Massimo Falsini'den balığın evde nasıl en iyi şekilde pişirilebileceğinin püf noktalarını öğrendi. 30 yıl boyunca dünyanın dört bir yanındaki en iyi otellerden bazılarının mutfağında bulunan Falsini "En iyi şekilde balık pişirmenin ilk adımı balığı sevmek. Çoğu insan balık sevmiyor" diyor.

DENİZ MAHSULLERİ ALIRKEN ALIŞVERİŞİNİZİ AKILLICA YAPIN
Şefin ilk olarak balığı sevmenizi söylemesinin sebebi bu maddede gizli. Alışveriş yaparken önceden soyulmuş balık almak yerine tüm balığı tercih etmeniz balığın taze olması açısından önem taşıyor.

Taze balık okyanus gibi kokar ve dokunduğunuzda sıkı ve diri olmalı. Solungaçları parlak kırmızı olmalı, gözleriyse bulanık olmalı. Falsini bu konuda özellikle "Gözleri açık, yuvarlak, dolgun ve berrak olmalı" vurgusu yapıyor.
Balığı aldıktan sonra balıkçıdan pullarını ve iç organlarını temizlemesini isteyebilirsiniz.

SALAMURA BALIĞI KURUMAKTAN KURTARIR
Tıpkı tavuk ve hindide olduğu gibi balığı tuzlu soğuk suda - genellikle şeker de içeren tuzlu su çözeltisinde - bekletmek, nemli kalmasını sağlar. Bu teknik hem bütün balıkta hem de filetoda işe yarıyor. Falsini bu tekniği özellikle pisi balığı ve mercan balığında deneyebileceğinizi söylüyor.
"Biraz şekeri tuzla karıştırın, normali iki kaşık tuz, bir kaşık şekerdir" diyen Falsini "Pişirmeden önce balığınızı 30 dakika kadar bu suda bekletin" diye belirtiyor.
Bu arada pişirmeden önce sudan çıkardığınız balığı mutlaka kurulayın. Islak balık tavanıza yapışabilir.

BALIĞI PATATESLE PİŞİRİN
Falsini balık pişirmenin en iyi yolunun lezzetli patateslerle birlikte fırına atmak olduğuna inanıyor.
Önce patatesleri haşlamayı öneren Falsini, sonrasında bu patatesleri soğuk suya koyup soğutabileceğinizi söylüyor. Ardından patatesleri sarımsak, sızma zeytinyağı, limon suyu ve biberiye ile tatlandırın. Renklendirmek için biraz kırmızı biber de ekleyebilirsiniz.

Sonra balığı ve patatesleri tavaya koyup üstüne liman dilimleri, ezilmiş sarımsak ve maydonoz ekleyin. Balığı tuz ve sızma zeytinyağı ile tatlandırmayı da unutmayın.
Falsini balığı yaklaşık 180 derecede pişirmeyi öneriyor. Bir kilo balık 45 ila 50 dakikada yemeye hazır hale gelecektir.

Balığınızın hazır olup olmadığını anlamak için balığın sırt kısmını çekebilirsiniz. Eğer sırt kısmı kolayca ayrılıyorsa balığınız tamamen pişmiş demektir.
Et kısmını kaşık yardımıyla ayırıp üstüne biraz daha zeytinyağı, tuz ve taze limon suyu eklerseniz yemeğiniz servis edilmeye hazır!