Mısır'ın Sakkara kentinde, "Firavunu bizzat tedavi eden" bir doktorun 4 bin 100 yıllık mezarı bulundu.

MEZARIN DOKTORA AİT OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

İsviçreli-Fransız ekip tarafından yapılan keşifte bulunan mezarın "Tetinebefou" adlı bir doktora ait olduğu belirtildi.

Mezardaki eserler yağmalanmış olsa da arkeologlar, doktorun pozisyonunu tanımlayan ve tıbbi tedavilerinde kullanılmış olabilecek çeşitli nesneleri tasvir eden sitenin duvar resimlerini ve hiyeroglif yazıtlarını buldular.

Ekip lideri ve Cenevre Üniversitesi’nde Mısırbilimci olan Philippe Collombert; Doktor, akreplerle ilişkilendirilen ve onların sokmalarından koruma sağladığına inanılan tanrıça "Serket" [Serket ve Selket olarak da yazılır] “büyücüsü” unvanını taşıyordu. “Bu unvan, onun zehirli ısırıklarda uzman olduğu anlamına geliyor” dedi.

BAŞ DİŞ HEKİMİ ÜNVANI DA TAŞIYOR

Yazıtlar ayrıca doktorun “tıbbi bitkilerin yöneticisi” olduğunu da belirtiyor. Collombert’a göre bu unvan antik Mısır’da yalnızca bir başka keşifte daha görülmüştü. Buna ek olarak, yazıtlarda Teti Neb Fu’nun “baş diş hekimi” unvanını taşıdığı da belirtiliyor ki bu da nadiren karşılaşılan bir unvan.

Collombert, bu unvanların, Teti Neb Fu’nun mesleğinin zirvesinde olduğunu gösterdiğini söylüyor. “Kesinlikle kraliyet sarayındaki baş hekimdi, dolayısıyla firavunu bizzat tedavi etmiş olmalı”

Mezarda hiçbir insan kalıntısına rastlanmadı. Duvarlardaki resim ve yazıtlar dışında “neredeyse tamamen yağmalanmıştı” diyor Collombert.

Mezar üzerindeki analizler devam ediyor.