SONGÜL DALGIÇ BİLGİLİ / NEFES
Türkiye’nin narenciye ve pamuk üretiminin önemli merkezlerinden Adana’da çiftçiler 2025’e de umutsuz girdi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, son iki yılın narenciye üreticisi için zor geçtiğini söyledi.
Adana’nın, Türkiye’nin narenciye üretiminin yaklaşık yüzde 45’ini karşıladığını kaydeden Doğan, “2023’te narenciye rekoltesi 3 milyon 200 bin ton olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ise üretilen 7 milyon ton narenciyenin 3 milyon tonu iç piyasaya, 2 milyon tonu yurt dışına satıldı. Ancak 2 milyon tonu da işçi bulunamadığı için ağaçta kaldı. Geçen yıl da aşırı sıcak ve poyraz sonucu ürün dalında yanıp düştü, rekolte Türkiye genelinde 2 milyon 650 bin tona, Adana’da 1.1 milyon tona kadar geriledi. Ürün fiyatları yüksek ama çiftçi yine para kazanmadı. 2023-2024 çok kötü geçti” dedi.
2025’TEN DE UMUTSUZ
Yüksek girdi maliyetleri ve iklim değişikliğinin yarattığı verim kaybı nedeniyle çiftçinin Çin, Mısır, İran ve Fas’taki rakipleriyle yarışamaz hale geldiğini anlatan Doğan, “Üretici, fidesini, gübresini almakta zorlanıyor. Finansal açıdan zor durumda. Kredilerle, iş yapamaz duruma geldi. Verim kaybı nedeniyle çiftçi para kazanamadı. 2025’e de umutsuz girdi. Durum kötü. Devlet, yurt dışı desteklerine devam etmeli” diye konuştu.
'BEYAZ ALTIN' CAN ÇEKİŞİYOR
Adana’da 2018’de 455 bin dönüm olan pamuk ekim alanının, 147 bin dönüme kadar gerilediğini ifade eden Mehmet Akın Doğan, “Geçen yıl, 70 bin tona yakın pamuk elde edildi. Kütlü pamuğun kilogram fiyatı 22-22.5 lira civarında, en az 30 lira olması gerekiyor. Çiftçinin olmazsa olmaz ürünüydü. Şu an beyaz altın pamuk can çekişiyor. Çiftçiyim, bir dönüm pamuk ekmem. Ekenler de her sene zarar ediyor” ifadelerini kullandı. Doğan, pamukta kilogram başına 1 lira 60 kuruş olarak verilen destek tutarının her yıl enflasyon ya da asgari ücret oranında artırılması gerektiğini vurguladı.