Yapay zeka şirketi OpenAI bir hafta önce internet üstünden alışveriş yapabilen ve restoranda rezervasyon yapabilen bir araç yayınladı. Şimdi şirket yapay zeka teknolojisinin ayrıca internetten bilgi toplayıp bunları kısa raporlar halinde sentezleyebileceğini söylüyor.

OpenAI “Deep Research” adını verdiği bu yeni aracı YouTube’dan tanıtan şirket, yeni teknolojisini günler önce siyasetçilere ve Washington’daki diğer yetkililere göstermişti.

30 DAKİKADA BİLGİ TOPLAYABİLİYOR

Şirketin baş ürün yetkilisi Kevin Weil, Deep Research’ün normal bir insanın 30 dakika ila 30 gününü alabilecek karmaşık araştırmaları beş ila 30 dakika içinde yapabileceğini söylüyor.

Yapay zeka araştırmacıları bu tür teknolojileri “yapay zeka ajanı” olarak tanımlıyor. Sohbet robotları sorulara cevap verip, şiir yazıp, görsel üretirken; yapay zeka ajanları internetteki diğer yazılımları ve servisleri kullanabiliyor. Buna akşam yemeği sipariş etmek de dahil, internetten toplanan bilgileri sentezlemek de.

EINSTEIN ÖRNEĞİ ÜSTÜNDEN GİTTİLER

Amerikan Kongresi’ndeki brifingi sırasında Weil, Albert Einstein hakkında toplanan bilgileri gösterdi. Weil yapay zekadan fizikçi hakkında detaylı bir rapor yazmasını istedi. Bunu yaparken de sanki Einstein ülkenin enerji bakanlığına adaymış da kongre oturumuna çıkacakmış gibi bilgi toplamasını istedi.

Deep Research, Einstein’in geçmişi ve kişiliği dışında senatörlerin fizikçi hakkında sorabileceği beş soruyu da üretti.

HER ŞEY YOLUNDA GİTMEYEBİLİR

Weil, Deep Research’ün internette dolaşarak metinleri, fotoğrafları ve PDF’leri çıkarabileceğini söyledi. Weil ayrıca bilgilerin nereden alındığına dair kaynak da gösterildiğini söyledi. Ancak bu yapay zeka teknolojileri, kimi zaman kendi kendine bilgi üretebiliyor.

Bu da yapay zeka araştırmacılarının “halüsinasyon” dediği bir fenomeni ortaya çıkarıyor. Yani Deep Research’ün vereceği bazı kaynaklar yanlış olabilir.