NİSANUR YILDIRIM / NEFES
Türkiye bir haftadır tarihi günlerden geçiyor. Ekrem İmamoğlu ve ekibinden bazı isimler ve 3 ilçe belediye başkanı tutuklanırken piyasalarda yaşanan çalkantıda fatura büyüyor. Zaten zor günlerden geçen ekonomiye bir de Ekrem İmamoğlu operasyonunun yükü bindi.
Merkez Bankası, İmamoğlu operasyonunun ilk 3 gününde kurları tutabilmek için 26.7 milyar dolar satmıştı. 1 trilyon 14 milyar TL’yi bulan bu hamlenin ardından, pazartesi günü de 1.3 milyar dolar daha satıldığı ortaya çıktı.
Reuters’in hesaplamasına göre, rezervler 4 iş gününde 28 milyar dolar (1 trilyon 64 milyar TL) eksildi. Satılan döviz, deprem bölgesine ayrılan 584 milyar TL bütçeyi de neredeyse ikiye katladı.
BEDELİ AĞIR OLDU
Ekrem İmamoğlu ile birlikte 106 kişi 19 Mart’ta gözaltına alındı, 23 Mart pazar günü ise İmamoğlu dahil 50 kişiye tutuklama kararı çıktı. Piyasalar bu duruma sert tepki verirken Borsa düştü, yüzde 60’ı yabancı kaynaklı olmak üzere, döviz talebi patladı.
Kurları frenlemek için Merkez Bankası’nın 19 Mart-24 Mart arasında 4 iş gününde 1 trilyon 64 milyar TL’ye karşılık gelen 28 milyar dolar satmasının faturası işçi-memur-emekliye çıkacak. İktidarın 2 yıldır faturasını emekçiye çıkardığı kemer sıkma programında olduğu gibi İmamoğlu operasyonunun faturası da halka çıkacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı haricindeki tüm bakanlıkların bütçesini geride bırakan fatura, deprem bölgesine ayrılan bütçeyi de katladı. Bu parayla, her biri 100’er metrekareden, en az 300 bin konut yapılabileceği hesaplandı. 1 trilyon 64 milyar lira faturaya, Hazine’nin dövize endeksli borçlarında kur kaynaklı artış da eklendiğinde kambur daha da büyüyor.
Emekliye ayrılan paranın 44 katı
İKTİDAR, 16.7 milyon emeklinin bayram ikramiyesine 1.000 TL zam yapıldığında Hazineye gelecek 28.5 milyar TL ek yük için 2 aydır kılı kırk yarıyor. Ekrem İmamoğlu operasyonu sonrası 4 iş gününde, Hazine’ye şimdilik 200 milyar TL ek fatura çıktı.
Merkez Bankası ise 28 milyar dolar sattı. Toplamda 1 trilyon 264 milyar TL’lik fatura, emekliye henüz verilmeyen 1.000 TL’lik ikramiye zammının faturasının 44 katı.
Hazine’nin Ramazan Bayramı öncesi vermesi gereken 1.000 TL zam da torba yasa gecikince yılan hikayesine döndü. 2 aydır ikramiye zammı için emekliyi beklentiye sokup ‘bütçeye yükü’nü hesaplayan ekonomi yönetimi, 4 iş gününde gelen fatura için ise “Ekonomimiz güçlü, bu bizi sarsmaz” diye açıklama yapıyor.