ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Colorado Üniversitesi’nde görevli bilim insanları yaptıkları araştırmada daha uzun saatler oturan insanların kalp ve metabolik yaşlanma süreçlerinin daha hızlı olduğunu tespit etti.

Genetik, genom ve biyoinformatik departmanlarında görevli bilim insanlarının araştırması Plos One isimli tıp dergisinde yayınlandı.

Araştırmada daha uzun süre oturanların vücut kitle endeksinin ve kötü kolesterol seviyelerinin daha yüksek olduğu anlaşıldı.

Bu kişilerin günde 20 dakika orta tempoda egzersiz yapmalarına rağmen daha az oturan insanlardan daha sağlıksız olduğu açıklandı.

YÜKSEK MASA YETMİYOR

Son yıllarda hızla yayılan yürüyen bant üzerine yerleştirilen çalışma masaları gündemden düşmüyor. Birçok bilim insanı bu konuda araştırmalara devam ederken sadece ayakta durmanın da oturmanın yan etkilerini ortadan kaldırmaya yetmediğini ortaya çıkardı.

Oturmak yaşlandırıyor: Korunmak için bu 5 alışkanlığı kazanın - Resim : 1

Journal of Epidemiology isimli tıp dergisinde yayınlanan ve Sydney Üniversitesi’nde görevli profesör Emmanuel Stamatakis’in yönettiği araştırmada 83.013 kişinin verileri incelendi. Araştırmada ayakta durmanın inme ve kalp krizi gibi rahatsızlık riskini azaltmadığı sonucu tespit edildi. Araştırmada günde iki saatten fazla ayakta durmanın da bacaklarda kan pıhtılaşması ve varis gibi sorunlara sebep olabileceği belirtildi. Stamatakis ayrıca günde 4-5 saat ayakta durmanın sırt ağrılarına sebebiyet verebileceği kaydedildi.

Stamatakis, “Önemli olan hep ayakta durmak ya da oturmak değil hareket etmek. Sürekli olarak kasları harekete geçirmek gerekiyor” ifadesini kullandı.

Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nde görevli bilim insanlarının yaptığı ve Ergonomics isimli dergide yayınlanan araştırmada çalışırken iki saat ayakta duranların yüzde 47’si vücutlarının farklı bölgelerinde ağrı hissetti.

Yürüme bandı üzerine konuşlandırılan masada çalışmanın da çok etkili olmadığının belirtildiği araştırmada 20 dakikada bir kişilerin eğilmesi ve başka yönde hareket etmesinin faydalı olacağı aktarıldı.

HER 30 DAKİKADA BİR YÜRÜYÜN

ABD’nin önde gelen kurumlarından Columbia Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada belirli aralıklarla günde birkaç kez yürüyüş yapmanın oturmanın olumsuz etkilerini azalttığı kaydedildi. Medicine & Science in Sports & Exercise isimli dergide yayınlanan araştırmada doçent doktor Keith Diaz her yarım saat oturmadan sonra 60 saniyelik “atıştırmalık yürüyüşler” yapılmasını tavsiye etti. Diaz, her 1 saat oturulmasından sonra da 5 dakika yürünmesi gerektiğini söylerken bunun kişilerin psikolojisine de iyi geldiğini dile getirdi. Bu tür kısa yürüyüşlerin tansiyon ve şekeri azalttığı tespit edildi. Diaz, “Araştırmalarımız sonucunda gün içerisindeki küçük yürüyüşlerin kalp hastalıkları ve diğer kronik hastalıkları azalttığını ortaya çıkardık” dedi.

MOLA VERDİĞİNİZDE SQUAT YAPIN

Bilim insanları ve uzmanlar uzun saatler oturmanın ardından squat olarak da bilinen egzersiz hareketi yapılmasını öneriyor. Kişinin ayakta durma pozisyonundayken kalçalarını alçaltması sonrasında ise tekrar başlangıç pozisyonuna dönmesini içeren bir hareket…

Oturmak yaşlandırıyor: Korunmak için bu 5 alışkanlığı kazanın - Resim : 2

Squat hareketinin kalça, sırt ve bacak bölgesindeki birçok kası çalıştırdığı belirtilirken bu yıl Çin’deki Zheijang Üniversitesi ve Finlandiya’daki South Eastern Finland Üniversitesi’nin ortak çalışmasında günde 100 squat yapılması gerektiği sonucu ortaya çıktı. Her 45 dakikada 10 squat yapılması önerilirken bunun bedenin kan şekerini kontrol etme yetisini artırdığı ve uzun dönemli tip 2 diyabet riskini azalttığı sonucu çıktı.

Journal of Applied Physiology isimli tıp dergisinde ise saatte 1 squat yapmanın beyni güçlendirdiği belirtildi.

HAREKETSİZ OTURMAYIN

Bilim insanları otururken sandalyede ufak hareketler yapmanın da faydalı olduğunu tespit etti. Ayak parmaklarını hareket ettirmek ya da ayak bileklerini çevirmek de sağlığa olumlu etkiler sunabilir. Leeds Üniversitesi ve London College Üniversitesi’nde görevli bilim insanlarının ortak çalışmasında 12.778 kadına ait veriler incelendi. Kendilerini orta derecede ya da çok hareketli olarak tanımlayan kadınların daha uzun süreler boyunca oturmalarına rağmen erken ölüm riskinin daha az olduğu anlaşılmıştı.

Araştırmayı yürüten bilim insanlarından Dr. Gareth Hagger-Johnson, “Uzun süre hareketsiz oturmaktan kaçınmak en iyisidir ve kıpırdanmak bile bir fark yaratmak için yeterli bir mola sağlayabilir” dedi.

DİZ ÇÖKÜN YA DA ÇÖMELİN

Proceedings of the National Academies of Sciences isimli bilim dergisinde yayınlanan bir araştırmada televizyon izlerken ya da masa başında çalışırken farklı pozisyonlarda durmanın bazı avantajları olduğu tespit edildi. Diz çökme ya da çömelme pozisyonunda televizyon izlemenin oturmanın olumsuz etkilerini azaltmaya yaradığı belirtildi.

Güney California Üniversitesi’nde görevli bilim insanı David Rauchlen tarafından yapılan araştırmada çömelmenin ya da diz çökmenin az kullanılan kasları çalıştırdığı belirtildi. Araştırmayı yürüten Rauchlen, “Hafif düzeyde kas aktivitesi yakıt gerektirdiğinden, bu da genellikle yağ yakmak anlamına geldiğinden, çömelme ve diz çökme duruşları sandalyede oturmak kadar zararlı olmayabilir” dedi.