YURDAGÜL UYGUN / NEFES
Özel okul fiyatlarına getirilen zam sınırını, okul sahipleri tanımadı. Yüzde 54.8 ile sınırlandırılan zam oranı, yüzde 80’leri aşarken, fiyatlar da 1 milyon lirayı geçti.
3 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’ne göre, kademe başlangıçlarında belirlenen ücretlere fahiş oranda zam yapılamazken, ara sınıflar için zam oranı, 12 aylık üretici ve tüketici fiyat endeksinin (ÜFE-TÜFE) ortalaması olan yüzde 54.8 ile sınırlandırıldı.
Pansiyon, kıyafet, etüt gibi ücretlere ise ÜFE ve TÜFE ortalamasının en fazla 5 puan üzerinde zam yapılabilecek. Ancak, özel okullar zam yapmanın yolunu, yemek, etkinlik gibi farklı hizmet kalemlerinin fiyatlarına zam yapmakta buldu.
MAYISA KADAR AÇIKLANACAK
Böylece 2025-2026 eğitim öğretim yılı için 300 bin liradan başlayan okul fiyatları 1 milyonun üzerine çıktı. Markalaşmayan okulların fiyatı 300 bin liradan başlarken, zincir okulların fiyatları 400 bin lirayı buluyor. Köklü ve vakıf okullarının fiyatları ise 1 milyonun üzerine çıkmış durumda. Yabancı okulların fiyatları ise henüz belli değil. Bu okullar, Liselere Geçiş Sınavı (LGS) ya da kendi yaptıkları giriş sınav sonucuna göre öğrenci alıyor. Bu okullarla birlikte tüm özel okullar, yönetmeliğe göre, mayıs sonuna kadar ücretlerini açıklamak zorundalar.
YEMEK ÜCRETLERİ DUDAK UÇUKLATTI
Yemek, etkinlik gibi ücretlere düzenleme yapılmaması, bazı okullarda yemek ücretinin 160 bin liraya, etkinlik ücretlerinin 70 bin liraya, kırtasiye giderlerinin ise 100 bin liraya kadar çıkmasına neden oldu. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, velilerin özel okullar karşısında tüketici sıfatı taşıdığına dikkat çekerek, velilerin zam sınırına uymayan okullar için tüketici hakem heyetine başvurmaları gerektiğini söyledi.