Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan 'Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik', bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Özel okulların kayıtlı öğrencilere yapabileceği zam oranı enflasyon hesabı ile sınırlandırıldı.

Buna göre okullar, bir önceki yılın ortalama yurt içi üretici fiyat endeksi (ÜFE), artı bir önceki yılın ortalama tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) yarısı oranından fazla artış yapılmayacak.

Bu hesaba göre, 2025-2026 eğitim öğretim yılında özel okulların eğitim ücretlerine yapabilecekleri en yüksek zam oranı yüzde 49,8 oldu.

DERS İÇERİKLERİ DÜZENLENDİ

Türk programı dışında program uygulayan milletlerarası özel öğretim kurumlarında Bakanlıkça onaylanan haftalık ders çizelgeleri doğrultusunda 1 Eylül 2025 itibarıyla Türkçe ve Türk tarihine ilişkin dersler okutulacak.

Kültürlerarası öğrenci değişim programları çerçevesinde veya öğrenimlerini yurt dışında yapmak isteyen öğrencilere ya da öğrenimlerini Türkiye'de yapmak üzere yurt dışından gelen öğrencilere danışmanlık ve sınav hizmeti sunmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, bu faaliyetlerini MEB tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yapacak.

Gerçeğe aykırı bilgi veya belge sunularak eğitim kurumu açıldığının tespit edilmesi halinde valilikçe gerekli tedbirler alınarak kurumun, 'kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı' iptal edilerek ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

MARKA LİSANS DÜZENLEMESİ

Yönetmelikte marka lisans sözleşmesi yapan kurumlarla ilgili de düzenleme yapıldı.

Buna göre bir kurucunun marka lisans sözleşmesi yaparak özel öğretim kurumunun markasını başka gerçek ya da tüzel kişilere kullandırabilmesi için aynı türde en az beş kurumunun bulunması ve bu kurumların her birinin en az beş yıl boyunca faaliyette bulunmuş olması şartı aranacak.

Kurucular, bu şartları sağlayan kurumlarının en fazla 3 katına kadar başka gerçek ya da tüzel kişilere markasını kullandırabilecek.

Bu düzenleme bir ay sonra yürürlüğe girecek ve yürürlüğe girdiği tarihten önce MEB'den kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alan özel öğretim kurumlarından bu şart aranmayacak.

Ancak düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra bu kurumlar tarafından yapılacak marka lisans sözleşmeleri için bu şartların sağlanması gerekecek.

Okulların uluslararası diploma ve sertifika programları, Milli Eğitim Bakanlığı Uluslararası Diploma ve Sertifika Programları Uygulama Yönergesinin genel hükümlerine bağlı kalınarak uygulanacak. Okulların bu programları uygulamak istemeleri halinde program doğrultusunda düzenlenen haftalık ders çizelgelerini 1 Eylül 2025'e kadar MEB'e onaylatmaları gerekecek.

'KURUMLARIN ÜCRETLERİ'

Yönetmelikle, özel öğretim kurumlarının ücretlerine yönelik hükümlerde de değişiklik yapıldı.

Buna göre, okulların ara sınıflarının yemek ve kahvaltı ile servis ücretleri dışında kalan pansiyon, kıyafet, etüt, uluslararası diploma ve sertifika programı gibi hizmetlerin ücretleri belirlenirken bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücret; okulda devam eden öğrenciler için ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınacak.

Bu ücretlere bir önceki yılın ortalama yurt içi üretici fiyat endeksi (ÜFE), artı bir önceki yılın ortalama tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) yarısı oranından fazla artış yapılmayacak. Düzenleme sayesinde bu ücretlerde sadece enflasyon oranında artış yapılması sağlanacak.

Ayrıca, okullar ders kitabı adı altında herhangi bir ücret alamayacak.

İNTERNET SİTESİNDE YAYINLAYACAKLAR

Okulların anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinin başlangıçları için belirledikleri öğrenim ücretinde fahiş oranda artış yapamamalarına yönelik düzenlemelerin de yer aldığı yönetmeliğe göre, kurumlar belirledikleri tüm ücretleri kuruma ait internet sitesi üzerinden yayımlayacak.

Eğitim ücretiyle birlikte diğer hizmetler karşılığında alınacak tüm ücretler, kurum adına açılan ve MEB ile valiliğe bildirilen hesap numarasına yatırılarak tahsil edilecek.