CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 6 Şubat depremlerinin ikinci yılında Kahramanmaraş'ta Pazarcık Belediyesi'ni ziyaret etti. Ardından belediye önünde toplanan vatandaşlara hitap eden Özel, şunları kaydetti:

* "Bugün hâlâ ülkeyi yöneten iktidar üç gün boyunca bir düdükle yatağından fırlamaya hazır, genç eğitimli iş makinaları olan ordunun niçin üç gün süreyle kışladan çıkarılmadığını halen daha sorguluyorum ve bu tarihi hatayı asla ve asla unutmayacağım. İki yıl sonra da bu üç günlük gecikmenin bize nelere mal olduğunu bir kez daha hatırlamak, ifade etmek hepimizin boynunun borcu. O günden bugüne malum Türkiye siyaseti çok şeyler yaşadı. Bunlardan ilki depremden üç ay sonra yapılacak genel seçimlerdi.

* Sayın Erdoğan o genel seçimlere yönelik olarak, deprem 6 Şubat Pazartesi günü gerçekleşti, 8 Şubat Çarşamba ve 10 Şubat Cuma günlerinde daha enkazların altında insanlar varken, sesleri geliyorken, yardım kurtarma faaliyetleri henüz dört dörtlük koordine dahi edilememişken çıktı dedi ki; 'Kimse endişe etmesin 650 bin konut yıkıldı. Biz bunları bir yıl içinde yapıp sizlere teslim edeceğiz' dedi. Ve 14-28 Mayıs seçimlerinin propagandasını 'İktidar değişirse yeni acemi bir iktidar gelir. Bu konutları yapamaz sokakta kalırsınız. Bunu yapabilecek güçteyiz. 22 yıldır iktidardayız. En çok bildiğimiz iş de inşaatçılık işi. Bu iş bizim işimiz bize güvenin evinize girin' diye kampanyayı sürdürdü.

* Geçen sene maalesef belediye elimizde değildi. Geçen sene burada hatırlattım dedim ki; 650 bin konut yapacaktı. Şu ana kadar verdiği sözün sadece yüzde 2.7'sini gerçekleştirdi. 18 bin 19 tane konut verdi. Şimdi ikinci yılındayız ve Erdoğan geçen sene böyle bir şey demedi ama bu sene bir de üstüne 'Buraya depremzedelere verdiğim sözleri tutmanın mutluğu içindeyim bu kürsüye çıkarken' diye İstanbul'da, Bursa'da, Manisa'da, Samsun'da, İzmir'de, Aydın'da konuştu. İnsan gerçekten hayret ediyor. O söylemeye utanmıyor ben dinlemeye utanıyorum. Oysaki söz tutulmadı. İkinci yılda yüzde 30. 10 depremzededen yine 7'si ya konteynerde ya gurbet ellerde.

"BİR OMZUNDA EKREM BAŞKANIMIZIN ELİ, BİR OMZUNDA MANSUR BAŞKANIMIZIN ELİ VAR"

* Tabii bir seçim daha yaşadınız. O seçimde Pazarcık, Pazarcık’ın güzel insanları, can insanları şunu yaptılar. Kendini unutanla, kendini unutmayanı birbirine karıştırmadılar. Adalet ve Kalkınma Partisi’ne, Milliyetçi Hareket Partisi’ne, depremde söz verip de tutmayanlarla her gün yanında olanları ayrı ayrı değerlendirdiler. Geçmişte uğradığımız haksızlıklar, adaletsizlikler bir yana adayımız Haydar İkizler seçimi kazandı. Ona güvendiniz, biz de ona güvendik. Hepinize onu seçtiğiniz için yürekten teşekkür ediyorum. Kendisi söyledi. İl başkanımızın, milletvekilimizin, Sayın Gökan Zeybek’in gayretleriyle, bizim de kendilerine destek vermemizle 50 bin metrekare kilit taşı döşedi.

* İlçe merkezinde ve kırsal bölgelerde 15 kilometrelik yol yapmayı başardı. Belediyenin hizmet filosuna iki tane yeni araç kazandırdı. Türkiye Belediyeler Birliği’nden çöp kamyonu, damperli kamyon ve kepçe. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden 397 tane çöp konteyneri. İhtiyaç sahiplerine sosyal yardımlar. Kısıtlı imkânlara rağmen canla, başla çalıştı, koşturdu, gayret etti. O zaman da söylemiştim. ‘Biz ona güvendik. Siz de güveneceksiniz. Bir omzunda Ekrem Başkanımızın eli, bir omzunda Mansur Başkanımızın eli, biz de dimdik arkasında duracağız’ dedik.

"KISA ÇÖP, UZUN ÇÖPTEN HAKKINI ALACAK"

* Öyle ki belediyelerimizden her ay öyle bin lira değil, milyon değil, milyar lira paramıza el koyuyorlar. Geçmişte harcamışlar, biriktirmişler, faizleri katlanmış. Şimdi Tayyip Bey ‘Silkeleyin bunları’ diyor. Paralarımıza el koyuyorlar. Bu kıt kanaat durumda, elimizden geldiğini bu söylediklerimle Haydar Başkan belediyeyi bu noktaya getirmiş durumda. İnşallah belediyelerin borçları azalacak, bitecek, daha fazlasını yapacağız.

* Ama esas önümüzdeki genel seçimlerde artık bu zengini sevip, yoksulu görmeyenler, bakan evlatlarını kollayıp, vatan evlatlarını unutanlar ve emeklimizi, asgari ücretlimizi açlık sınırının altına maaşlara mahkûm edenler. Geldiklerinde sekiz çeyrek altın alan en düşük emekli maaşını üç çeyrek altına düşürenler. Ayda beş çeyrek altını emeklimizin cebinden çalanlar. Aynı şekilde 7,5 çeyrek altın alan asgari ücreti, 4,5 çeyrek altına indirenler. Her gün enflasyona sizi ezdirenler. Gençlerimizin umutlarını tüketenler, ‘yurt dışına gitmek istiyorum’ diye onlara söyletenler. İşsizlerimizi her geçen gün buhrana sürükleyenler…

* Artık kaçış yolu yok. Sandık gelecek, onlar gidecekler. Başka çaresi yoktur. Onlar gittiğinde bu ülkede bakanlık imkânları, devletin imkânları partizanca değil hakça, adilce dağıtılacak. Pazarcık gibi ihmal edilen ilçeler haklarını alacak. Açıkçası kısa çöp, uzun çöpten hakkını alacak. Her şey çok daha güzel olacak. Hepinize söz veriyoruz."

"BÜYÜK MÜCADELE VERİYORUZ"

Özgür Özel, 6 Şubat depremlerinin 2'nci yıl dönümünde Kahramanmaraş'ta il başkanlığını ziyaret etti. Burada vatandaşlara hitap eden Özel, şunları söyledi:

* "Genel başkan olduğum gün şunu söylemiştim; artık kaybetmek yok. Artık CHP 1970'lerde olduğu gibi girdiği tüm seçimlerden birinci parti çıkacak. Ecevit'in yaptığı gibi iki yerel, iki genel dört seçimlerde birinci parti çıkmıştı partimiz, bunu yapacağım, söz veriyorum demiştim. O zamanlar inanmayanlar oldu. Hatta seçimlerde aday belirlemeden sonra da bir büyük başarısızlık olacağını söyleyenler oldu. Ama 47 yıl sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün partisi birinci parti oldu. 413 belediyemiz var. Nüfusun yüzde 65'ini yönetiyoruz. Ekonominin yüzde 80'ine karşılık gelen belediyeler bizde ve bir büyük mücadele veriyoruz.

* Bunu hazmedemeyenler bizi silkeleyip belediyelerimizin faizle paralarını keserek kendi yaptıkları borcu bizden tahsil ederek hizmete engel olmaya çalışıyorlar. Ama başkanlarımız aslan gibi mücadele ediyor. Buradan bir kez daha söylüyorum; önümüzdeki genel seçimlerde cumhurbaşkanlığını da kazanacağız, milletvekilliğini de kazanacağız, CHP kurulduğu gün gibi bugün de Türkiye'nin birinci partisidir.

"BAKAN EVLATLARININ DEĞİL VATAN EVLATLARININ DÖNEMİNİN BAŞLADIĞI SEÇİM OLACAKTIR"

* Önümüzdeki seçim herhangi bir seçim değil. Mağdurların, mazlumların, emeklilerin, emekçilerin, işsizlerin, tarlada ürünü para etmeyen hak ettiği desteklemeyi alamayan çiftçilerin, cebinde para olmayan insanların alışveriş yapıp siftahsız kepenk kapatan esnafların önümüzdeki seçim yoksulların ve halkın geniş kitlelerinin başkaldırdığı, iktidarı değiştirdiği, artık bakan evlatlarının değil vatan evlatlarının döneminin başladığı seçim olacaktır. Bugüne kadar verdiğiniz bütün emekler, mücadeleler teşekkür ediyorum."

"ERDOĞAN BU İŞTE DE PARTİZANLIK YAPMAYA DEVAM EDİYOR"

Özel, ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Özel, "2020 AFAD raporu halka aksettirilmedi, uyarılmadı ve arkasına da deprem geldi. 2020 AFAD raporunda yıkılan her yer nokta atışıyla belliydi. Şu anda kamu görevlileri başka yerlere atandı. Sizce bu doğru mu yanlış mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

* "Elbette yanlış. Yıllarca bunu söyledik. Elbette 2020 AFAD raporu hem de Kahramanmaraş merkezli altının yedinin üzerinde bir depremi işaret ediyordu. O gün bunları göz önünde bulundurmayanlar büyük felaketin en büyük sorumlusudur. Hatta deprem gece değil gündüz saatinde olsaydı bu sefer çok daha büyük kayıplar olabilirdi. Onu her zaman ifade ettik, her zaman ifade edildi. Çok net olarak şunu söylemek istiyoruz; elbette iş yerlerinin olduğu zayıf kısmın olduğu yerde büyük yıkımlar oldu. Konutların yoğun olduğu yerler gece olduğu için büyük yıkımların olduğu yerler dışındaki yerler oldu. Ama her şeye rağmen çok büyük kayıplarımız oldu. Türkiye'de resmi rakamlara göre 53 bin kaybımız var. Hepsinden o raporları dikkate almayan ve depreme hazırlanmayan iktidar sorumlu.

* Erdoğan'a iki kez yüz yüze görüşmemizde, her fırsatta şu çağrıda bulundum; 'bir deprem bakanlığı kur. Bu bakanlığın başına liyakatli partiler üstü birini getir. Kendi partin dahil beş partiden birer bakan yardımcısı al. Taşın altına elimizi sokalım. Bu acılar bir daha yaşanmasın' dedik ama bizi dinlemiyor. Bu işte de partizanlık yapmaya devam ediyor. Böyle giderse Ege'de Yunanlılar adaları boşaltıyor, bizimkiler bir şey yaptığı yok. İstanbul'da büyük bir felaket gelmek üzere bir şey yaptıkları yok. O yüzden son derece önemlidir bir Deprem Bakanlığı kurulup depreme çalışmak, deprem bittikten sonraki üç gün, beş gün önemli ama deprem olmadan önceki üç yıl, beş yıl esas önemli. Buralarda bir şeyler yapıp, bu kayıpları azaltmak lazım. Depreme karşı bütün kentleri başta İstanbul güçlendirmek lazım."

"MURAT KURUM DA İSTANBUL'UN MAKETİNE BAKIP HASETLİK YAPIYOR"

Özel, "Kahramanmaraş'a deprem döneminde Mansur Bey'in çok ciddi katkıları oldu, teşekkür ederiz. Şehirdeki inşaat çalışmalarını nasıl buldunuz?" sorusunu da şöyle yanıtladı:

* "Sözlerinin üçte birini bile tutmuş değiller. Bir de dün Murat Kurum demiş ki bunu Murat Kuruma aslında cevap vermeyi, enerji harcamayı da hiç istemem ama şu kadarını söyleyeyim, demiş ki; 'bizim yaptıklarımızın CHP maketini bile yapamaz' CHP iktidar değil ki maketini yapacak, gerçeğini yapacak. İktidar olsaydık biz ücretsiz yapacaktık. Bunlar TOKİ'den anahtarı vermeden boş senedi önüne koyuyorlar imza at diye. Murat Kurum'a soruyorum; 31 Mart günü hangi göreve taliptin? İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı. Şimdi evde İstanbul'un maketiyle oynuyor. İstanbul'u Ekrem İmamoğlu yönetiyor. Murat Kurum da İstanbul'un maketine bakıp hasetlik yapıyor."

ÖZEL: DURUM ORTADA, BÜYÜK BİR KANDIRMACAYI HEPİMİZ GÖRDÜK

Pazarcık Belediyesi'ni de ziyaret eden Özel, ardından CHP İl Başkanlığı’na geçerek partililerle bir araya geldi. Özgür Özel burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirerek, şunları söyledi:

* "Bugün Sayın Erdoğan dün benim olduğum Adıyaman'daydı. Ona çok sayıda çağrıda bulunduk ve söyledikleriyle ilgili çok uyarılarda bulunduk. Bugün yaptığı bütün konuşmalar, verdiği bütün rakamlar bizi doğrulayan nitelikte. Biz deprem bölgesine seçimden 3 ay sonra yapılacak seçimde Erdoğan'ın doğruları söylemediğini söylüyorduk.

* Diyordu ki ‘Biz 1 yıl içinde depremin yıl dönümü olmadan bütün konutları teslim edeceğiz. Tam 650 bin konut yapacağız.’ 1 yıl bittiğinde teslim ettiği konut 18 bindi, yüzde 2.7’sini tutmuştu sözünün. 100 depremzededen 97’si ya çadırda ya konteynerde ya gurbetteydi. Şimdi 2’nci yılı yaşıyoruz, bugün Adıyaman'da diyememiş ama İstanbul'da, Samsun'da, Manisa'da, İzmir'de, Aydın'da ‘Depremzedelere verdiğimiz sözleri tuttuk’ dedi.

* Oysa 650 bin konut yapacaktı, bugün Adıyaman'da söylediği rakam 121 bin. Benim dün söylediğim rakamı bugün aynıyla kendi vermiş. Yani konutların yüzde 30’u verilmiş, yüzde 70 depremzede yine konteynerde. Şimdi Kahramanmaraş'a ‘118 bin konut yapacağız’ deyip bugün 34 bin 600 konutla yüzde 30’luk rakamı yine teyit ediyor. Yani 10 kişiden 3’üne sözü tutmuş, 7’sine sözü tutulmamış durumda. Bunu görmek gerekiyor.

* Oysa Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Adıyaman, Erdoğan için oy deposu ve o seçime hemen depremden 2 gün sonra, depremden 3 ay sonra yapılacak seçimlerde buradaki insanlara dedi ki ‘Bize oy verirseniz biz inşaat işini biliyoruz. 22- 21 sene tecrübeli iktidarız. Ben yaparım, onlar yapamaz. Onlara verirseniz evsiz kalırsınız, hemen yapamazlar evi’ dedi. Oyu bununla aldı ama 2 yıl oldu şimdi diyor ki ‘Seneye inşallah evler bitecek.’ Durum ortada elbette bitmeli ama bir büyük yalanı, bir büyük kandırmacayı hepimiz gördük.”

"KENDİ YAPTIKLARI BORÇLARI BİZDEN TAHSİL EDİYORLAR"

Erdoğan’ın o sözlerle seçimi kazandığını ancak yerel seçimlerin birincisinin CHP olduğunu ifade eden Özel, şöyle konuştu:

* "Tabii seçimleri kazandı ama yerel seçimlere gelince bu kez Kahramanmaraş, Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye'de nasıl 1’inci parti ve en çok belediye kazanan parti olduysa Kahramanmaraş'ta da 4 belediyemizle en çok belediyeyi kazanan parti biz olduk. Ümit ediyorum ilerleyen zamanlarda bu rakam daha da artacak. Ama hepinize şunu söylemek isterim ki ben genel başkan olduğum gün şunu söylemiştim. ‘Artık kaybetmek yok. Artık Cumhuriyet Halk Partisi 1970’lerde olduğu gibi girdiği tüm seçimlerden birinci parti çıkacak.

* Ecevit'in yaptığı gibi 2 yerel, 2 genel 4 seçimden de 1’inci parti çıkmıştı partimiz. Bunu yapacağım, söz veriyorum’ demiştim. O zamanlar inanmayanlar oldu. Hatta seçimlerde aday belirlemeden sonra da bir büyük başarısızlık olacağını söyleyenler oldu. Ama 47 yıl sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün partisi 1’inci parti oldu. 413 belediyemiz var. Nüfusun yüzde 65’ini yönetiyoruz, ekonominin yüzde 80’ine karşılık gelen belediyeler bizde ve bir büyük mücadele veriyoruz. Bunu hazmedemeyenler bizi silkeleyip belediyelerimizi faizle paralarını keserek kendi yaptıkları borcu bizden tahsil ederek hizmete engel olmaya çalışıyorlar ama başkanlarımız aslan gibi mücadele ediyor."

"BAKAN EVLATLARININ DEĞİL VATAN EVLATLARININ DÖNEMİNİN BAŞLADIĞI SEÇİM OLACAK"

İleride cumhurbaşkanlığı seçimi olduğunu ve bu seçimden de birinci çıkacaklarını belirten Özel, “Buradan bir kez daha söylüyorum. Önümüzdeki genel seçimlerde cumhurbaşkanlığını da kazanacağız, milletvekilliğini de kazanacağız. Cumhuriyet Halk Partisi kurulduğu gün gibi bugün de Türkiye'nin 1’inci partisidir arkadaşlar. Son sözüm şu, önümüzdeki seçim herhangi bir seçim değil. Mağdurların, mazlumların, emeklilerin, emekçilerin, işsizlerin, tarlada ürünü para etmeyen, hak ettiği desteklemeyi alamayan çiftçilerin, bu cebinde para olmayan insanların alışveriş yapıp siftahsız kepenk kapatan esnafların, önümüzdeki seçim yoksulların ve halkın geniş kitlelerinin başkaldırdığı, iktidarı değiştirdiği, artık bakan evlatlarının değil vatan evlatlarının döneminin başladığı seçim olacak” dedi.