11 ayın sultanı Ramazan geldi. Beslenme döngüsünde büyük değişikliklerin oluştuğu bu ayda yemek saati ve uyku düzeni de değişmektedir.

İşte sağlıklı ve dengeli beslenmek için dikkat edilmesi gereken noktalar: Oruç açarken mutlaka ılık su içerek akabinde 1-2 hurma yemek kan şekerinin dalgalanmasını engeller. İftar ve sahur arasında saat başı 1-2 bardak su tüketilmeli.

Kafeinli içecekler çay ve kahveyi azaltmakta faydar var. Onun yerine soda, ayran ve az yağlı süt zindelik sağlar. Papatya çayı mideyi çok rahatlatır. Az şekerli komposto ve hoşaf bedenin su dengesini korur. İftara çorba veya bol yeşillikli salatayla başlayıp 15 dakika ara vererek sıcak yemeklere geçmek önemlidir.

Ramazan ayında nasıl beslenmeli? - Resim : 1

Salataya zeytinyağı katmak vitamin ve mineral açısından faydalıdır. Yemekleri yavaş çiğnemek kilo alışları önler. Çorba cok sıcak yenmemeli ve yanında ramazan pidesi kontrollü tüketilmeli. Ana öğünde kızartma yerine fırında pişmiş veya haşlama et, tavuk veya hindi yemekleri doğru seçim olabilir Aşırı tuzlu ve baharatlı susama hissini artırır ve ödem oluşturur.

Kompleks karbonhidrat içeren pilav, makarna ve börek yerine bulgur gibi tahıllar önerilir. İftardan 1-2 saat sonra tatlı yenebilir. Şerbetli-hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlı ihtiyacı giderir. Sahurda proteinli besinler önemlidir, kahvaltılık, yumurta, kefir, yulaf veya çorba, zeytinyağlı yemekler doğru tercihlerdir. İki ana öğünün arasında meyve ve süt/yoğurt iyi seçeneklerdir.