'Kamu yayıncılığı yaptığı' gerekçesiyle her ay elektrik abonelerinden kesilen payla beslenen Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), son dönemde 'Tabii' adlı dijital platformuyla gündemde.
Burada son olarak başrolünde Ahmet Kural'ın olduğu 'Gassal' adlı dizi yayına başlamış, "Ölünce beni kim yıkayacak?" afişleri en tartışılan konular arasında zirveye oturmuştu.
Platformdaki yapımları hem ücretsiz hem reklamsız izlemek de mümkün değil. Kesintisiz bir seyir için premium aboneliğine geçmek gerekiyor ki bu da 99 TL'ye tekabül ediyor.
İlkesel tartışmalar sürerken Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşcı, Tabii'yle ilgili olarak kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında dikkati çeken bir iddia paylaştı:
"TRT’nin Tabii'si kaçak yayın yapıyor, RTÜK sadece bakıyor.
Türkiye’nin dijital platformu olarak lanse edilen Tabii dijital platformu lisanssız kaçak yayın yapıyor.
Oysa tıpkı diğer dijital platformlar gibi Tabii’nin de RTÜK’ten lisans alması gerekiyordu ama almadı.
RTÜK de lisanslama için resmî girişimde bulunmadı; kaçak yayını izledi. Ama Tabii üyelerinden tıkır tıkır ücret almayı sürdürüyor.
Böylece hem abone başına ödemesi gereken RTÜK payını hem de yayın lisans ve yetkilendirme ücretini ödemiyor.
Bu platformun lisans almadan yayın yapmasına olanak sağlayacak hiçbir istisnai mevzuat da yok. RTÜK’ten lisans almıyor, lisansı olmadığı için de RTÜK içeriği denetlemiyor. Lisans almayınca beni kim denetleyebilecek."
Netflix, Amazon Prime, YouTube gibi dijital yayın platformları 2020 yılında 10 sene geçerli olmak üzere Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'ndan izin almış, denetlenmeye tabi olmuşlardı.
En son Cumhuriyet Gazetesi'nin YouTube hesabının lisansı gündeme gelmiş, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 26 Aralık'ta gerçekleştirdiği yılın son toplantısında gazeteye lisans zorunluluğu getirmişti.