Rusya, yapay zeka ve gelişmekte olan pazarlar nedeniyle artan enerji talebinden faydalanmak için yurtdışında 10'dan fazla nükleer ünite inşa ediyor.

Moskova, Bangladeş, Çin, Mısır, Hindistan, İran ve Türkiye gibi ülkelerde santral inşa eden Rusya nükleer filosunu genişleterek küresel etkisini artırmaya çalışıyor.

Son dönemde gelişmekte olan pek çok ülke temiz enerji ihtiyacını karşılamak için nükleere yöneliyor ve bu da Rusya için daha fazla potansiyel pazar sunuyor.

Rusya, Ukrayna savaşının ardından petrol ve gaz sektörü ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalsa da halihazırda önemli bir nükleer enerji sağlayıcısı olarak rolünü arttırıyor.

Rusya'nın reaktör inşası, yakıt tedariki ve diğer hizmetler de dahil olmak üzere yurtdışında büyüyen nükleer portföyü 54 ülkeyi kapsıyor.

EN ÖNEMLİ PROJELERDEN BİRİ AKKUYU

Financial Times'a konuşan Kremlin'in özel temsilcisi Boris Titov, Rusya'nın “dünyanın en büyük yeni nükleer santral inşaatçılarından biri” olarak konumunu güçlendirmek istediğini söyledi.

Halihazırda Macaristan'ın Paks 2 santralinin yanı sıra Bangladeş ve Türkiye'deki üniteler, Rusya'nın önemli inşaatlarından bazıları. Rusya ayrıca Burkina Faso'da 2023 yılında bir anlaşma imzaladı.

Bu yıl Rusya dünya çapında inşa edilen yeni reaktörlerin üçte birinden fazlasında yer aldığını bildirdi.

Batılı hükümetler Rusya'nın nükleer gücüne karşı çıkmaya çalışırken ABD, mayıs ayında Rusya'nın zenginleştirilmiş uranyum ithalatını yasaklamıştır.