Suriye'deki geçici hükümetin lideri Ahmed Şara, Lazkiye'deki çatışmaların binden fazla kişinin ölümüne neden olduğu ortaya çıktıktan sonra bugün birlik çağrısı yaptı. Şara, "krizin güvenli şekilde atlatıldığını" iddia etti.
Başkent Şam'daki bir camide "Ulusal birliği ve barışı korumamız gerekiyor" diyen Şara "Suriyelilerin ülkemizin hayatta kalmak için gerekli tüm unsurlara sahip olduğuna güvenmesini istiyoruz" diye devam etti.
'SİVİLLERE ZARAR VERENLER CEZALANDIRILACAK
Suriye ordusu ve devrik lider Beşar Esad'ın destekçileri arasında perşembe günü Lazkiye'de patlak veren çatışmalar kısa sürede başka bölgelere de yayıldı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, çatışmalarda sadece iki günde binden fazla insanın öldüğünü açıkladı.
Hükümet sivillerin öldürülmesine "bireysel eylemlerin" yol açtığını savunarak, bölgeye çok sayıda savaşçı akınının "insan hakları ihlallerine yol açmış olabileceğini" söyledi.
Şara cuma günkü konuşmasında "sivillere zarar veren herkesin ağır cezalara çarptırılacağını" açıkladı.
HÜKÜMET TÜM İMKANLARI KULLANIYOR
Ölenlerin 745'inin sivillerden oluştuğu bildirildi. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Hasan Abdülgani hükümet güçlerinin kırsal bölgede Esad destekçilerini aradığını açıkladı.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, hükümetin dron, tank ve topçu saldırıları düzenlediğini belirtiyor.
Ülkenin resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, Esad destekçileri Lazkiye'deki SADCOP petrol şirketinin tesisine saldırı düzenledi.
KOMİTE KURULDU
Suriye Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Lazkiye'deki olayların tüm yönleriyle incelenmesi ve sorumluların belirlenmesi amacıyla yedi üyeden oluşan bağımsız bir komitenin görevlendirildiği belirtildi.
Bağımsız soruşturma komitesi, olayların çıkış nedenlerinin ve gelişim sürecinin araştırılması, sivillere yönelik ihlallerin soruşturulması ve sorumluların belirlenmesi, kamu kurumları, güvenlik güçleri ve orduya yönelik saldırıların incelenmesi için yetkilendirildi.
Komite, ayrıca gerektiğinde uzmanlardan destek alma yetkisine sahip olacak. Tüm devlet kurumlarının ise komiteyle tam işbirliği yapması zorunlu kılındı.
Soruşturma komitesinin, olaylara ilişkin kapsamlı raporunu 30 gün içinde tamamlayarak Suriye Cumhurbaşkanlığına sunması bekleniyor.
Cumhurbaşkanlığından yapılan bir diğer açıklamada, Akdeniz kıyısındaki Lazkiye ve Tartus illerini içine alan sahil bölgesindeki vatandaşlarla doğrudan iletişim sağlayacak yüksek komitenin kurulduğu bildirildi.
“SUÇLAMALARI KABUL ETMİYORUZ”
Ayrıca Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, son günlerde yaşanan gelişmelerle ilgili "Suriye hükümeti toplumsal barışın garantörüdür, bu politikasına bağlıdır. (Devrik rejim unsurlarının) Güvenliği ve istikrarı bozmalarına izin verilmeyecek." ifadesini kullandı.
Suriyeli Bakan, şunları söyledi:
"Biz bugün tüm halkın ve tüm mezheplerin garantörüyüz, herkesi eşit şekilde koruyoruz. Kimse arasında ayrım yapmıyoruz. Tüm suçlamaları kınıyoruz, kabul etmiyoruz. Suriye halkı Esed rejiminin katliamlarının kurbanıydı, bu trajedinin tekrarlanmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Biz tüm Suriye halkına eşit şekilde bakıyoruz. Herkes kanun, haklar ve görevler bakımından eşittir."