Almanya Başbakanı Olaf Scholz 61. Münih Güvenlik Konferansı'nın ikinci gününde yaptığı konuşmada, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance'in önceki gün aşırı sağcı AfD partisini destekler nitelikteki konuşmasına bir kez daha tepki gösterdi.

Vance'in iki gün önce Münih yakınlarındaki nasyonalsosyalizm dönemindeki Dachau toplama kampını ziyaret ettiğini belirten Scholz, başkan yardımcısının ziyareti sırasında "böyle şeylerin bir daha asla yaşanmaması gerektiğini" söylediğini hatırlattı.

Bu sözlerinden dolayı Vance'i "müteşekkir olduğunu" belirten Scholz, "Bir daha asla" söyleminin Almanların Nasyonal Sosyalist dönemi deneyiminden çıkardığı temel bir ders olduğunu vurguladı.

'DIŞARIDAKİLER KARIŞMASIN'

Scholz, Almanya’da halkın büyük çoğunluğun nasyonal sosyalizmin yüceltilmesine ve haklı çıkarılmasına karşı çıktığına işaret ederek, AfD’de bulunanların ise nasyonal sosyalizmin insanlık suçlarını önemsiz gösterdiğini anlattı.

Bu nedenle "bir daha asla" söylemine taraf olmakla AfD’ye destek verilmenin birbiriyle bağdaşmayacağını vurgulayan Başbakan Scholz şöyle konuştu:

"Bu nedenle, dışarıda duranların bu parti (AfD) lehine demokrasimize, seçimlerimize ve demokratik görüş oluşturulmasına karışmasını kabul etmiyoruz. Bu uygun değil. Özellikle de dostlar ve müttefikler arasında. Bunu kesinlikle reddediyoruz. Demokrasimizin nasıl devam edeceğine kendimiz karar veririz."

SEÇİMİ KAZANMASINA OLASI BAKILAN ADAY: ABD KARIŞMASIN

Almanya'da ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı ve Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin başbakan adayı Friedrich Merz de ABD'nin Almanya'da 23 Şubat'ta yapılacak genel seçimlere karışmamasını istedi.

"ABD'deki başkanlık ve kongre seçimlerinin sonuçlarına saygı duyuyoruz ve ABD'nin de bizim seçimlerimize aynı şekilde saygı duymasını bekliyoruz” diyen Merz, Almanya'da demokratik kurumların öngördüğü kurallara uyduklarını belirterek, bunun yayınlar ve görüşler için de geçerli olduğunu söyledi.

Ülkede 23 Şubat'taki seçimler için yapılan anketlerde CDU/CSU'nun açık ara birinci sırada yer almasının ardından Almanya'nın bir sonraki başbakanı olması beklenen Merz, "Fikir özgürlüğü halen fikir özgürlüğüdür. Bu demokratik toplumumuzun bir parçasıdır. Ancak yalan haberler, nefret söylemi ve suç teşkil eden ifadeler, belirli yasal kurallara ve düzenlemelere tabidir. Bağımsız mahkemeler tarafından da denetlenir" dedi.

FRANSA'DAN DA TEPKİ GELDİ

Bugün konferansta konuşma yapması beklenen bir diğer isim olan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot da sosyal medyadan Vance'e tepkisini gösterdi.

Barrot, Münih'teki konferansta üç prensibi bir kez daha dile getireceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Birincisi ifade özgürlüğü Avrupa'da güvence altında. İkincisi, kendinden ve değerlerinden emin olan, eleştiri nedeniyle kendisini tehdit altında hissetmez. Üçüncüsü, kimse bizim modelimizi benimsemek zorunda değil ancak kimse bize kendi modelini dayatamaz."