Siyanürden daha tehlikeli... Şimdi de sahile çıktı
Akdeniz'de popülasyonu artan zehirli balon balıklarını avlayanlar, söz konusu hayvanları çevreye bırakıyor.
Akdeniz'de popülasyonu hızla artan ve içerdiği toksin nedeniyle siyanürden daha tehlikeli olan balon balığı, Antalya kıyılarında yerli türlerin yerini almaya başladı.
Zehri siyanürden 1200 kat kuvvetli olması ve güçlü çene yapısıyla denizlerde avcı konumuna gelen balon balığı, yavrulama dönemindeki balıklarla beslenerek rahatça üreyip hızla çoğalabiliyor.
2020 yılında başlatılan balon balığı avcılığı desteklemesi kapsamında 5 yılda Antalya kıyılarında 88 bin 747 balon balığı avlandı. Avcılık desteklemesiyle yakalanan balon balıkları sayesinde 6 milyon 656 bin 25 yeni bireyin ekosisteme girişi önlendi.
Bakanlık tarafından karaya çıkarılması yasak olan balon balığı, amatör balıkçıların tekneyle açılarak ya da kıyıda yaptıkları avcılıkta oltaya takılıyor. Amatör balıkçılar ise popülasyona karşı yakaladığı balığı öldürüp, denize atarak tedbir almaya çalıştı.
Balon balıklarının oluşturduğu çevre kirliliğine plajda yürüyüş yapan ve denize girenler tepki gösterdi.
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Kıyıya bırakılan balon balığını kedi, kuş, köpeğin tüketmesi, ölümüne neden olabilir. İnsanların, çocukların teması halinde sağlığa tehlikesi olabilir. Alerjik rahatsızlığı olanlar daha çok etkilenebilir. Yakalanan balon balıkları kıyıda bırakılmamalı" diye konuştu.