YURDAGÜL UYGUN / NEFES
Gıda enflasyonunda Türkiye dünyada ilk sıralardaki yerini korurken, gıda ithalatı da sürüyor. Akademisyen Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu’nun Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre hazırladığı araştırmaya göre, Türkiye, 2024’te kasım ayı itibarıyla tarım ithalatına toplam 11.8 milyar dolar ödedi.
Gaytancıoğlu’nun çalışmasına göre, 46 tarım ürünü ithal ettik. Listedeki en dikkat çekici ürünler arasında kırmızı mercimek, buğday, mısır, barbunya, pirinç, nohut, zeytin, ceviz, badem, pamuk, patates, soğan bulunuyor. 11 aylık dönemde en çok ithal edilen tarım ürünün başında pamuk geliyor. Mısır, Hindistan, Çin, Özbekistan gibi birçok ülkeden alınan pamuğa 3 milyar 98 milyon dolar ödedik.
Listenin ikinci sırasında ise soya bulunuyor. Başta Brezilya, Gana ve Çin olmak üzere birçok ülkeden yapılan soya ithalatına toplam 1 milyar 952 milyon dolar ödeme yapıldı. Ukrayna, Rusya, Bulgaristan gibi pek çok ülkeden yağlık ayçiçeği, hamyağ ithalatına 1 milyar 481 milyon dolar, yine Rusya, Ukrayna, Moldova’dan makarnalık buğdaya 1 milyar 365 milyon dolar ödedik.
BİZDE YETİŞİYORDU
Tarım ürünleri ithalatını değerlendiren CHP eski milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, “İlginç olanı ithal edilen bu ürünler bir zamanlar bizim topraklarımızda rahatlıkla verimli bir şekilde yetiştirilebilen ürünler. İthalatın temel nedeni, nitelikli bir tarım politikası uygulanmaması ve üreticinin yeterince desteklenmemesinden kaynaklanıyor. İthalatın artık sürekli hale gelmesi, dövizin artması gıda enflasyonunu bir türlü düşüremeyen bir ülke olmamıza neden oluyor” dedi.
Nohut Hindistan'dan patates İngiltere'den
Geçen yılın 11 aylık döneminde kırmızı mercimeğe 319 milyon dolar, yeşil mercimeğe 26 milyon dolar, nohuta 15 milyon dolar, kuru fasulyeye 9.9 milyon dolar, barbunyaya 6.9 milyon dolar, tütüne 693 milyon dolar, cevize 141.7, bademe 142.9 milyon dolar ödedik. Mercimekleri daha çok Kanada’dan, nohutu Hindistan, Meksika’dan, kuru fasülyeyi Etiyopya’dan, ceviz ve bademi ABD, Avustralya ve Çin’den aldık. Hollanda ve Birleşik Krallık’ta 50.6 milyon dolarlık patates, Kazakistan’dan 12.1 milyon dolarlık soğan aldık.