Dünyanın en popüler yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT’yi geliştiren OpenAI, geçen yılın mayıs ayında içerik üreticilerinin işine yarayacak bir araç geliştirdiğini açıkladı. Bu araç sayesinde yazar, gazeteci ya da ressamlar, eserlerinin yapay zeka eğitim verilerinde kullanılmasına izin verebilecek ya da reddedebilecekler.

Ancak aradan yedi ay geçmesine rağmen bu özellik hala piyasaya sürülmedi.

TELİFLİ ESER AVCISI 'MEDIA MANAGER'

OpenAI yetkilileri, Media Manager adını verdikleri bu aracın “telifli metin, görsel, ses ve videoları tespit edebileceğini” söylemişti. Bu sayede OpenAI da en çok eleştirildiği konuların başında gelen “yapay zekanın eğitiminde telifli eserleri izinsiz bir şekilde kullanma” eleştirilerinden kurtulmuş olacaktı.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynakların TechCrunch’a anlattığına göre OpenAI’ın öncelikleri arasında şimdilik bu araç yok. Hatta kaynaklar bu araç üstüne çalışan kimseyi hatırlamadıklarını bile iddia ediyor.

Aslında Media Manager'ın geliştirilmesinde çalışan kişiler vardı. Bunlardan biri de OpenAI’ın hukuk ekibinden Fred von Lohmann’dı. Ancak ekim ayındaki bir duyuruda Lohmann'ın artık “yarı zamanlı danışman" olacağı açıklandı.

Şirket, Media Manager aracının 2025 itibariyle kullanılabileceğini söylemişti. Bu da aracın 1 Ocak 2025 tarihinde kullanılabileceği izlenimi yaratmıştı. Ancak şirket aracı kullanıma sokmadığı gibi araçla ilgili herhangi bir güncelleme de yapmadı.

TELİF SORUNU BAŞINA BELA

OpenAI’ın geliştirdiği büyük dil modeli GPT’nin hızlı cevap vermesini sağlayan şey dijital ortamda herkese açık şekilde paylaşılan içerikler. Bunlar yazılı olabileceği gibi görsel-işitsel de olabiliyor.

Sorun da tam olarak burada başlıyor. Birçok yazarın kitabı, gazetelerin dijitalde yayınladıkları haberler ve sosyal medya platformlarında paylaşılan içerikler potansiyel veri olarak kullanılıyor.

Özellikle yazarlar ve gazeteciler emek vererek hazırladıkları içeriklerin kendilerinden izin alınmadan, bir gün kendilerine rakip olabilecek bir teknolojide kullanılmasını istemiyor.

NEW YORK TIMES İLE KANLI BIÇAKLI

Bu bakımdan şimdiye kadar birçok yazar ve New York Times gazetesi, OpenAI ve en büyük hissedarı Microsoft’a dava açtı. İçeriklerini paralı olarak okurlarına sunan New York Times, OpenAI’ın izinsiz bir şekilde içeriklerini kullanmasının kendine iki şekilde zarar verdiğini söylüyor.

İlk zarar içeriklerinin ücretsiz bir şekilde dışarıya sızması. İkincisiyse yapay zekanın bu içeriği yanlış bir şekilde çözümleme ihtimali. Yani bir kullanıcının sorusuna cevap verirken New York Times'dan yaptığı alıntının yanlış yönlendirebilecek olması.

OpenAI telif sorununu Politico gibi bazı medya kuruluşlarıyla işbirliği yaparak çözmeye çalışıyor. Aslında New York Times ile de telif görüşmeleri sürüyordu ancak gazetenin açtığı dava, görüşmelerin sonuç vermediğini gösteriyor.