Bakteri deyince akla laboratuvar kapları ya da çok sık kullanılmış tuvaletler gelir. Oysa bilim insanları bakterilerin hemen dibimizde, tüm gün boyunca taşıdığımız yeniden kullanılabilir su şişelerinde büyüdüğünü söylüyor.
ABD’nin su filtreleme şirketi WaterFilterGuru.com’ın araştırmasına göre yeniden kullanılabilir bir su şişesinde 20.8 milyon koloni oluşturabilir bakteri birimi (CFU) olduğu öğrenildi.
Bakteri içerme bakımından en sıkıntılı olan şişeler kapaklı ve vidalı olanlar. Her biri 30 milyon (CFU) taşıyor.
HANGİ BAKTERİLER ETKİLİ?
Araştırmacılar inceledikleri yeniden kullanılabilir su şişelerinde iki tip bakteri buldu. Bunlardan biri gram negatif bakteriler, diğeri de basiller.
Gram negatif bakteriler yutulduğunda enfeksiyona neden olabiliyor. Bazı basil türleriyse ciddi sindirim sorunlarına yol açabiliyor.
Bir kıyas yapılacak olursa yeniden kullanılabilir su şişelerinde bilgisayar faresinden beş kat, mama kaplarından 14 kat daha fazla bakteri var.
KLOZETTEN 40 BİN KAT DAHA FAZLA BAKTERİ TAŞIYOR
Çalışmanın en can alıcı noktasıysa şu: Yeniden kullanılabilir su şişelerinde, klozetten 40 bin kat daha fazla bakteri bulunuyor.
Su şişesinin oda sıcaklığında tutulduğu süre uzadıkça bakterilerin sayısı da artmayı sürdürüyor.
NASIL TEMİZLEMELİ?
Ama sorunun çözümü var. Su şişesini temizlemek işe yarayabiliyor. Uzmanlar su şişesinin günde en az bir kez temizlenmesini tavsiye ediyor.
Temizlik sırasında şişeyi 60 derece sıcak suyun altında tutmak gerekiyor. Çünkü çoğu patojen ancak bu sıcaklıkta ölüyor. Yıkamadan sonra şişenin kuruması gerekiyor. Bunun için işlemi gece uyumadan önce yapmak daha uygun.
Bir püf noktası daha: Su şişesinden hastalık kapmamak için her kullanımdan sonra deterjanla temizlemek en ideal olanı. Ayrıca temizliği yaparken pipet benzeri aparatların da temizlenmesi gerekiyor çünkü bunlar da bakteri yuvası olabiliyor.