İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehircilik Grubu Başkanı ve KİPTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt, beklenen büyük Marmara depremi öncesi megakentte kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırmak istediklerini, ancak bu yolda büyük engellerle karşılaştıklarını yineledi.

Kurt, kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında kurum olarak bankacılık mevzuatlarının gerektirdiği tüm bilgi ve belgeleri göndermelerine rağmen üç kamu bankasının ne kendilerine ne de vatandaşlara kredi vermediğini anlattı.

Konuyla ilgili olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na da yazı yazdıklarını, ancak karşılığında özetle "Bankalar ticari amaçla kurulmuş kurumlardır, kime kredi verip vermeyeceğini kendi yönetimleri belirler" yanıtını aldıklarını duyurdu.

Aylarca yanıt alamadıkları kamu bankalarının BDDK ile yazışmaları sonrası kendilerine cevap yazdığını belirttikten sonra gelişmeyi şöyle paylaştı:

- "Üç banka da bu defa BDDK baskısı ile iki satır cevap yazarak 'Mevzuatımızın gereğini yapıyoruz' demiş.

- İstanbul'daki riskli yapılara çözüm üretme konusunda tarihi bir sorumluluktan geri duran Kamu Bankaları hakkında yasal olarak mücadelemizin devam edeceğini başta riskli yapılarda çözüm bekleyen vatandaşlarımız olmak üzere tüm kamuoyunun bilmesini isteriz."

'KAMU BANKALARINI SÜRECE DAHİL EDEMİYORUZ'

Bilindiği üzere Ali Kurt, geçen günlerde NEFES muhabiri Özlem Güvemli'ye verdiği demeçte şunları kayda geçirmişti:

"(...) KİPTAŞ'ın elinde, 1.8 milyon insanın yaşadığı 560 binden fazla bağımsız birimden gelen ‘maliyetini biz karşılayacağız, gelin dönüştürün’ talebi var.

Bu taleplerin içinde de salt çoğunluğu sağladığımız, teknik süreçlerin tamamlandığı artık yıkım ve yapım işlemlerine başlayabileceğimiz yaklaşık 50-55 bin vatandaş var. Bilim insanlarının açıkladığı İstanbul’daki risk haritasında gösterilen noktalardan gelmiş en çok başvuru.

Vatandaş olayın farkında ama çaresiz. ‘Parasını vereceğim gel yenile’ diyor. Buna çözüm üretmemiz gerekiyor. Ama finans ayağı eksik. Kamu bankalarına ‘bize borçlanmak isteyen en azından dar gelirli ve riskli yapıda oturan vatandaşları kredilendirme konusunda destek ol’ diyoruz.

Ama kamu bankalarını sürece dahil edemiyoruz. Yapı stoğumuzda 1 riskli bina da olsa 1 milyon riskli bina da olsa bu akılla bizim bunu çözme şansımız yok.

'VEBALE GİRİYORLAR'

- Niye özel bankalardan kredi almıyorsunuz diyorlar. Özel bankaların oranının çok altında kamu bankaları. Bazı kamu kurumlarının kampanyalarında veya bazı ayrıcalıklı gruplara uygun oranda kredi veriliyor. Biz diyoruz ki; ‘Kamu bankasısın, bu işte kar etmek zorunda değilsin.

- Uygun ödeme planıyla düşük faizli, düşük taksitli vatandaşı borçlandır.’ Bunu özel banka yapamaz. Onlar tüccar ama kamu bankası öyle değil. TOKİ’nin, Emlak Konut’un birçok kampanyasını destekleyen böyle uygulamalar yapıldı.

- Biz de ‘İstanbul’daki riskli yapılarda oturan vatandaşlar için bunu yap’ diyoruz. Orada oturan kamu bankası yöneticileri memurlar. Şu anda ciddi anlamda suç işliyorlar. Büyük vebale giriyorlar vicdanen."