Dolar 35,16
Euro 36,45
Gram Altın 2.937,53
Bitcoin 96.861
Dolar 35,16
Euro 36,45
Gram Altın 2.937,53
Bitcoin 96.861

Sürekli susuzluk hissi varsa dikkat: Yaşlandıkça risk artıyor

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Kaçar, sürekli susuzluk hissi yaşayanları uyardı ve yaşlandıkça artan riskleri sıraladı.

Sürekli susuzluk hissi varsa dikkat: Yaşlandıkça risk artıyor - Resim: 1

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehtap Kaçar, yaşlılıkta susuzluk hissinin azalması nedeniyle kronik susuzluk sorununun yaygınlaştığını ve bunun çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini anlattı.

1 8
Sürekli susuzluk hissi varsa dikkat: Yaşlandıkça risk artıyor - Resim: 2

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kaçar, yaşlı bireylerin yaklaşık yüzde 40'ının kronik susuzlukla karşı karşıya olduğunu belirtti:

"Vücut susuz kalınca beyin, susuzluk sinyali gönderir ve su içme ihtiyacı doğar. Ancak yaşlanmayla birlikte sinir sisteminin bu işlevi zayıflar.

2 8
Sürekli susuzluk hissi varsa dikkat: Yaşlandıkça risk artıyor - Resim: 3

Yaşlı bireyler susadıklarını hissettiklerinde büyük ihtimalle uzun bir süredir susuz kalmış olurlar."

3 8
Sürekli susuzluk hissi varsa dikkat: Yaşlandıkça risk artıyor - Resim: 4

Yaşamın temel kaynağı olan suyun vücut ağırlığının yüzde 60'ının oluşturduğuna işaret eden Kaçar, şöyle devam etti:

"Su vücuttaki hücrelere besin taşır, vücut sıcaklığını ve kan basıncını düzenler, enfeksiyonları önler ve organların düzgün çalışmasına katkı sağlar. Bu nedenle, su tüketimini diğer tüm gıdalardan ayrı bir yerde değerlendirmek gerekir."

4 8
Sürekli susuzluk hissi varsa dikkat: Yaşlandıkça risk artıyor - Resim: 5

Kaçar, yeterli su tüketiminin genel sağlık için önemine dikkat çekerek, yeterli miktarda su içen bireylerin daha az kronik rahatsızlık yaşadığını kaydetti.

5 8
Sürekli susuzluk hissi varsa dikkat: Yaşlandıkça risk artıyor - Resim: 6

SUSUZLUK HİSSİ AZALIYOR'

Yaşlı bireylerin yeterli miktarda su içmekte zorlandığını ifade eden Kaçar, bu durumun başlıca nedeninin yaşlanma ile birlikte susuzluk hissinin azalması olduğunu kaydetti:

"Susuz kalmak, vücutta dehidratasyona, yani vücut suyunun azalmasına neden olur. Fizyolojik olarak bu durum beynimizdeki susuzluk merkezini uyararak su içme davranışını tetikler.

Ancak yaşlanma ile birlikte sinir sisteminin bu işlevi zayıflar. Bu nedenle yaşlı bireyler, susadıklarında aslında uzun süredir susuz kalmış olurlar."

6 8
Sürekli susuzluk hissi varsa dikkat: Yaşlandıkça risk artıyor - Resim: 7

Susuzluğun diğer nedenlerine de değinen Kaçar, bunlar arasında yutak ve boğaz kaslarındaki zayıflamalar, demans, diyabet gibi kronik hastalıkların varlığı ve kullanılan ilaçların su atılımını artırmasının bulunduğunu aktardı.

7 8
Sürekli susuzluk hissi varsa dikkat: Yaşlandıkça risk artıyor - Resim: 8

KRONİK SUSUZLUĞUN BELİRTİLERİ VE RİSKLERİ

Kaçar, susuzluğun belirtileri arasında koyu sarı renkte idrar, halsizlik, yorgunluk, düşük tansiyon, baş dönmesi, sinirlilik, ağız kuruluğu, kas krampları, kabızlık ve hafıza kaybının yer aldığını belirtti.

Uzun süreli susuzluğun yaşlı bireyler için ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkati çeken Kaçar, "Pıhtı oluşumu, sıcak çarpması, böbrek taşları, safra kesesi taşları, elektrolit dengesizliğinden kaynaklanan epilepsi nöbetleri, şok ve idrar yolu enfeksiyonları gibi sorunlar susuzluk nedeniyle ortaya çıkabilir. Ayrıca, kronik susuzluk mevcut hastalıkların seyrini de kötüleştirebilir" ifadelerini kullandı.

8 8
Haberler
Kurumsal
İçerikler
Sosyal Medya
© 2024 Nefes Gazetesi. Tüm hakları saklıdır.
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro