Suriye'de HTŞ liderliğindeki geçici hükümet gümrük vergilerinde artışa gitti. Türk ihracatçılar karara isyan etti.

Suriye'nin kuzeyindeki sınır kapıları, Aralık 2024'te Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından muhalif güçlerin kontrolüne geçmesinin ardından kurulan geçici hükümet, Türkiye'den gerçekleştirilen ithal ürünlere yönelik gümrük vergilerini yüzde 300 ila yüzde 500 oranında artırma kararı aldı.

GÜMRÜKTE YENİ DÜZEN

Şam geçici hükümeti, 2024 yılı sonunda gümrük, sınır kapıları ve Serbest Bölgeler Otoritesi'nin de dahil olduğu Kara ve Deniz Geçişleri Genel Otoritesi'nin kurulduğunu duyurmuştu.

Suriye Kara ve Deniz Geçişleri Genel Müdürlüğü yöneticisi Mazen Alluş, 11 Ocak'ta, kara ve deniz limanları ile havaalanlarındaki tüm gümrük müdürlüklerine uygulanacak tek bir gümrük tarifesi cetvelinin kabul edildiğini bildirdi.

Kararla birlikte, Kuzey Suriye'deki Gümrük İdaresi tarafından daha önce uygulanan gümrük tarifelerine yüzde 300'ü aşan zamlar yapıldı.

Suriye'de ise oran yüksek olsa da ürün başına uygulanan vergi miktarının düşük kaldığı yorumları yapıldı.

Suriye'deki yeni rejime yakın bir gazete olan Enab Baladi'de yer alan bir habere göre Ekonomist Dr. Firas Shaabo, "Her ne kadar oran keskin bir şekilde yükselmiş olsa da, artış gıda ürünlerinde birkaç sente denk geldi ve yaşam koşullarını belirgin bir şekilde etkilemediği için önemli görünmüyor" dedi.

İHRACAT DURMA NOKTASINA GELDİ

Bu kararın ardından birçok sektördeki ihracatçıyla Suriyeli ithalatçılar büyük zorluklar yaşamaya başladı ve adeta Türkiye'nin Suriye'ye yönelik ihracatı durma noktasına geldi.

Suriye'de yeni geçici hükümetinin, Türkiye sınırından gelen ithal ürünlere uygulanan gümrük vergilerini yüzde 300 ila yüzde 500 oranında artırma kararının bu ülkeye gerçekleştirilen ihracatı olumsuz yönde etkileyeceğini açıklayan Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Dışişleri Bakanlığı'na çağrı yaptı.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirdi.

Kadooğlu, “Bütün sektörlerimizi kapsayan bu sorunun çözümü için üzerimize düşenleri yapmaya çalışıyor ve bu krizin derinleşmeden çözümü için ilgili bakanlıklarımızla sürekli temaslarımızı sürdürüyoruz. Bu karar Suriyeli vatandaşların derin bir enflasyonla karşılaşması ve alım güçlerinin tamamen sıfırlanması anlamına da gelir. Birçok ürüne uygulanan yüksek vergiler ürünlerin üretim maliyetinin bile üç dört katı durumunda" dedi.

DIŞİŞLERİNE ÇAĞRI

"2024 yılında ortalama aylık 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğimiz Suriye'de şu an Suriye sınırından ihracatımız bu yüksek gümrük vergileri nedeniyle durma noktasına geldi" diyen Kadooğlu, Dışişleri Bakanlığına çağrı yaparak şunları söyledi:

"Sınırda tırların oluşturduğu kilometrelerce kuyruk bunun en iyi göstergesidir. Gerek Dışişleri Bakanlığımız gerekse Ticaret Bakanlığımızın bu sorunun ivedi bir şekilde çözümü için Suriye'de kurulan geçici hükümet yetkilileriyle temaslarının olumlu sonuçlanacağına inanıyoruz."

(Nefes.com.tr, İHA)