Suriye’de Beşar Esad rejiminin devrilmesiyle birlikte birçok ülke Suriyelilerin iltica başvurularını askıya almaya başladı.
AVUSTURYA
İlk karar Avusturya’dan geldi. Avusturya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Şansölye Karl Nehammer bugün İçişleri Bakanı Gerhard Karner'e mevcut tüm Suriyeli sığınma başvurularının askıya alınması ve sığınma verilen tüm vakaların gözden geçirilmesi talimatını verdi" denildi.
Karner, "Bakanlığa, Suriye'ye düzenli bir geri dönüş ve sınır dışı programı hazırlaması talimatını verdim" dedi ve bunun nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda ayrıntı vermedi.
ALMANYA
Almanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü, Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF), Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın iktidardan indirilmesinin ardından Suriye vatandaşlarının bütün iltica başvurularını durdurma kararı aldığını açıkladı.
Bakanlık sözcüsü, 13 yıllık iç savaştan yeni çıkmakta olan Suriye'deki siyasi gelişmeler daha fazla netlik kazanana kadar iltica başvurularının işleme alınmayacağını söyledi.
YUNANİSTAN
Almanya ve Avusturya'nın kararları sonrası, kıdemli bir Yunan hükümet kaynağı, Başkan Esad'ın iktidardan indirilmesinin ardınan Yunanistan'ın yaklaşık 9 bin Suriyelinin iltica başvurularını durdurma kararı aldığını söyledi.
BELÇİKA
Belçika Mülteciler ve Vatansız Kişiler Genel Komiserliği (CGVS) Basın Sözcüsü Olivier Brasseur, ülkede hakim olan belirsizlik ortamında başvuru yapan kişilerle ilgili bilgilere ulaşmakta yaşanacak muhtemel sıkıntılar nedeniyle Suriye'den sığınma başvurusu kabul etmeyeceklerini söyledi.
Brasseur, herhangi bir AB üyesi ülkede halihazırda bu statüyü elde etmiş kişilerin uygulamadan muaf olacağını bildirdi.
Sözcü, tedbirin ne kadar süreceğinin henüz belli olmadığını kaydetti.
İNGİLTERE
Hafta sonu başkent Şam'ın muhalifler tarafından ele geçirmesinin ardından İngiltere, mevcut durumu değerlendirirken Suriyeli sığınma taleplerine de askıya aldı.
İTALYA
İtalya da Suriyelilerin sığınma talepleriyle ilgili işlemleri askıya aldığını bildirdi.
Konuyla ilgili yapılan görüşmenin ardından İtalya makamlarından yapılan açıklamada "Toplantıda, diğer bazı Avrupa ortaklarının aldığı kararlara paralel olarak, Suriye'den gelen sığınma başvurularının işleme konulmasının askıya alınmasına karar verildi. Şam'daki büyükelçiliğin görevine devam etmesi kararı alındı, hükümet, diplomatik misyonumuzun tüm çalışanlarına derin bir minnettarlık ifade etti. Hükümet, gelişmeleri başta bölgesel ortaklar, Avrupa ülkeleri ve G7 olmak üzere, yakın temas halinde izlemeye devam edecektir” denildi.
FRANSA DA KATILACAK
Fransa İçişleri Bakanlığının diğer ülkelerin yaptığı gibi Suriyelilerin sığınma başvurularının askıya alınması konusunda çalıştığı ve bu konuda karar alacağı bildirildi.
Hükümetin Suriyelilerin sığınma talepleri konusunda, Almanya'nın uyguladığı modeli yürürlüğe koyacağı ve Suriye'de Beşşar Esed rejiminin çökmesinin ardından sığınma taleplerinde yaşanacak artışı "frenlemek" istediği aktarıldı.