Güney Kore ve Avrupa’nın birçok ülkesinden Suriye’ye ikinci el ve sıfır araç ticareti, 2013'te başlayan iç savaş nedeniyle büyük oranda kısıtlandı.

Esad rejiminin devrilmesinin ardından ticaret yeniden hız kazandı. Türkiye üzerinden transit taşımacılık kapsamında yapılan ikinci el ve sıfır araç nakliyesi, Ticaret Bakanlığı’ndan alınan özel izinle gerçekleştiriliyor.

Suriye'ye otomobil yağıyor: Sınırda dikkat çeken kareler - Resim : 1

Deniz taşımacılığıyla Mersin Limanı'na gelen araçlar, oto treylerlerle Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Gümrük Kapısı’ndaki işlemlerin ardından Suriye tarafına geçiyor.

LİMANLAR DA KAZANIYOR

Taşımacılığı gerçekleştirilen lojistik firma yetkilisi Ahmet Arslan "Yurt dışından gemilerle gelen araçlar, Mersin ve İskenderun limanlarının gelir elde etmesini sağlıyor. Araçların sadece oto çekerle taşınması söz konusu olduğundan dolayı elbette bir getirisi oluyor. Limanlarda konteyner başına acenteler ve tahliye işlemlerinden dolayı getiri var dolayısı ile nakliye sektörü de bu transit ticaretten büyük fayda sağlıyor" dedi.

Suriye'ye otomobil yağıyor: Sınırda dikkat çeken kareler - Resim : 2

DAHA ÖNCE SADECE İDLİB'E GİDİYORDU

Arslan, kısıtlı transfer döneminde araçların daha önce sadece İdlib’e gittiğini, ocak ayının başından bu yana tüm Suriye’ye gitmeye başladığını belirterek "Ticaret şu an ülkemiz üzerinden transit yapılıyor ama ilerleyen zamanda Suriye’nin limanlarına da gitmeye başlar. O zaman Türkiye’ye gelmez. İkinci el araçların yanı sıra sıfır araçlar da gidiyor. Talebin gün geçtikçe daha da artacağını düşünüyoruz. Bu yılın ocak ayında ciddi anlamda artış oldu. 2012'de yıllık 40-50 bin araç gitti. Yasaklama kalkınca ocak ayından bugüne kadar 150 bin araç gitti” diye konuştu.