'Tarihi fırsat' diyen de var ateş püsküren de: Öcalan'ın mesajlarına ilk tepkiler ne oldu?
1999 yılından bu yana İmralı'da tutuklu bulunan PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın 'gereken pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazır olduğunu' söylemesi siyaset sahnesindeki tartışmaları hızlandırdı. Bu mesajları 'tarihi fırsat' olarak niteleyen de oldu, ateş püsküren de.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 1999 yılından bu yana İmralı'da tutuklu bulunan PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın Meclis kürsüsünde terör örgütünün lağvedildiğini açıklaması ve karşılığında umut hakkından yararlanması teklifiyle başlayan 'süreç', yeni hamlelerle devam ediyor.
Bilindiği üzere ekim ayından bu yana mesajlarını sürdüren Bahçeli, son olarak teklifini 'DEM Parti'nin Öcalan'la görüştürülmesi' olarak güncellemiş, DEM Parti'de bunun üzerine 26 Kasım'da Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulunmuştu.
Aradan geçen bir aylık sürenin ardından Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder Mudanya'nın yolunu tuttu.
DEM heyetinin İmralı'ya gitmesiyle yaklaşık dokuz yıl sonra Öcalan bir parti heyeti tarafından olarak ilk kez ziyaret etmiş oldu.
Nisan 2015’ten sonra siyasetçilerin adaya gitmesine izin verilmemişti. DEM Parti öncülü HDP, sık sık bu konuda çağrı yapsa da başvurulara olumlu yanıt alınamamıştı.
İki milletvekili, buluşmadan bir gün sonra Öcalan'ın şu yorumlarını aktardı:
"- Sürecin başarısı için Türkiye’deki tüm siyasi çevrelerin dar ve dönemsel hesaplara takılmadan inisiyatif alması, yapıcı davranması ve pozitif katkı sunması elzemdir. Bu katkıların en önemli zeminlerinden biri de şüphesiz TBMM olacaktır.
- Gazze ve Suriye’de yaşanan hadiseler göstermiştir ki, dışarıdan müdahalelerle kangrenleştirilmeye çalışılan bu sorunun çözümü artık ertelenemez bir hal almıştır.
- Bunun ciddiyetiyle doğru orantılı bir çalışmayı başarıya ulaştırmak için muhalefetin de katkı ve önerileri değerlidir.
- Sayın Bahçeli’nin ve Sayın Erdoğan’ın güç verdiği yeni paradigmaya, ben de pozitif anlamda gerekli katkıyı sunacak ehil ve kararlılığa sahibim.
- Heyet bu yaklaşımımı gerek devletle gerekse siyasi çevrelerle paylaşacaktır. Bunlar ışığında gereken pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazırım."
Öcalan'ın Bahçeli'yi, Erdoğan'dan önce anması dikkati çekerken, "pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazırım" ifadesi de 'silah bırakma çağrısı yapma' seçeneğine uzak olmadığı şeklinde yorumlandı.
CHP: ÇÖZÜM ZEMİNİ MECLİS OLMALI
DEM Parti'nin başından bu yana sürecin içinde olması gerektiğini savunduğu CHP'de ilk açıklama bizzat ana muhalefet partisi lideri Özgür Özel'den geldi.
Şeffaflık talebini yineleyen Özel, çözüm zemininin Meclis olması gerektiğini belirterek şunları kayda geçirdi:
- "Sayın Pervin Buldan ve Sayın Sırrı Süreyya Önder’in İmralı’da yaptıkları görüşmeden sonra duyurdukları açıklamayı okudum. Kendileri bizden de tıpkı diğer partiler gibi randevu isteyeceklerini belirttiler.
- Prensip olarak bütün partiler ile diyalog zeminindeyiz ve tüm iletişim kanallarımızı açık tutuyoruz. Bizim sürece ilişkin yaklaşımımız net.
- Başından beri çözüm zemininin TBMM olması gerektiğini savunuyoruz. Sürecin şeffaf yürütülmesinden yanayız.
- En önemli kriterlerimizden birisi de şehit ailelerinin ve gazilerimizin hassasiyetlerinin gözetilmesidir. Bu çerçevede gelişmeleri takip ediyoruz, henüz elimizdeki bilgiler derinlemesine bir yorum yapmaya yeterli değil."
MHP: SÜRECİ HIZLANDIRDI
MHP kanadındaysa ilk yorum Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya'dan geldi. Katıldığı bir televizyon programında Bahçeli'nin süreçteki hızlandırıcı etkisine vurgu yapan siyasetçi, şöyle devam etti:
"- Bu çağrının bir devlet politikası şeklinde devam etmesi bu süreci bugünkü aşamaya getirdi. Sabah açıklama yapıldı.
- Konu çok taze. Bu konu ile ilgili süreçte önemli bir rolü olan Sn. Genel Başkan'ımızın bir değerlendirmesi olacaktır.
İYİ PARTİ: UTANILACAK BİR ŞEY
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ise tepkiliydi.
Açıklamanın görüşmeden bir gün sonra yapılmasını eleştiren Dervişoğlu, "Demek ki devletin bazı yetkilileriyle o ziyareti yapanlar bir görüşme yaptılar" dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü:
- "Şimdi paradigmanın ne olduğunu bilmiyoruz. Herkes sır katipliğinde konuşuyor. Abdullah Öcalan'dan ne istendiğini bilmiyoruz.
- Siz de soruyu yöneltirken diyorsunuz ki ‘terörist başı Öcalan’. Şimdi terörist başından Türkiye Cumhuriyeti Devleti ne bekler?
- Doğrusunu isterseniz ben bunu anlayabilmiş değilim ama bu hükümetin dünden bugüne terör örgütlerini dost, dostlarını terör örgütü ilan etme alışkanlıkları var.
- Ben bu görüşmelerin tutanaklarına da mümkün olursa bakacağım ve gerekli değerlendirmeyi yapacağım İmralı'daki cani başından Türkiye'nin geleceği için, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin medet beklemesi benim açımdan utanılacak bir şeydir."
DEM PARTİ: TARİHİ FIRSAT
Terörist elebaşı Öcalan'ın mesajını kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında yorumlayan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Meclis'e büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.
Bakırhan, Türkiye ve bölgenin demokratik dönüşüm imkanın arifesinde olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi :
- "İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan'ın çözüm ve barış odaklı değerlendirmeleri, tarihi bir sorumluluğa işaret ediyor: Türk-Kürt ilişkilerini demokratik bir zemine çekmek ve Türkiye’de onurlu barışı tesis etmek.
- Bu çağrı, yalnızca bir çözüm önerisi değil, aynı zamanda ortak bir geleceğin inşası için tarihi bir fırsattır. Bu süreçte başta tüm siyasi çevreler olmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) büyük sorumluluk düştüğü açıktır.
- Gazze ve Suriye’deki gelişmeler, ertelemeye tahammülü olmayan bir çözüm ihtiyacını gözler önüne seriyor. Barış, demokrasi ve kardeşlik çağrısına hep birlikte yanıt verelim.
- Türkiye ve bölge için demokratik dönüşüm imkanın arifesindeyiz. Şimdi onurlu barış için cesaret ve feraset zamanı."