Tarık Işık / NEFES

Mustafa Kemal’in askeri beş teğmen ve üç sıralı amirin TSK’dan atılması Türkiye’yi ayağa kaldırırken detaylar ve bundan sonra işleyecek süreç de netleşmeye başladı.

Kara Kuvvetleri Yüksek Disiplin Kurulu’nun 5 üyesi “ihraç” yönünde oy kullanırken 4 üye ise karara karşı çıktı. 4 üyenin karara muhalefet etmesinin teğmenlerin adalet arayışı sürecine olumlu yönde katkı vermesi bekleniyor. Teğmenlerin 60 gün içinde İdare Mahkemesi’nde dava açma hakkı bulunuyor.

GÖZLER YARGITAY’DA

Teğmenlerin avukatlarından Namık Öztürk, bazı komutanların soruşturma sürecinde kanaatlerini değiştirmeleri için zorladıkları iddiasıyla Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

Suç duyurusunda dosyadan evrak çıkarıldığı, dosya ikinci defa Kara Kuvvetleri EDOK komutanlığına geldiğinde birtakım amirlerin ilk kanaat ve tekliflerinin dosyada yer almadığı, dosyada bu amirlerin yeniden düzenledikleri kanaat ve tekliflerin bulunduğunun ve bu suretiyle dosyanın muhteviyatının değiştirildiği iddia edilmişti.

Şikayet edilenler arasında general rütbesinde personelin de bulunduğunu ifade eden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu nedenle soruşturma izni verme yetkisinin Milli Savunma Bakanında olduğunu kaydetti. Başsavcılık, “görevsizlik” kararı vererek soruşturma dosyasını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Yargıtay’dan çıkacak karar da Teğmenlerin hukuk mücadelesinde önemli bir kilometre taşı olacak.