Sosyal medya ve akıllı telefon bağımlılığı bütün dünyada endişe verici boyutlara ulaşırken ABD'de yapılan bir araştırma bu bağımlılığın etkilerini gözler önüne serdi.

Yapılan araştırmada insanların ortalama 3-5 saatini akıllı telefon ekranına bakarak geçirdiği ve bu oranın gençlerde 6 ile 7 saate kadar çıkabildiği hatırlatılırken sosyal medyayı geçici olarak bırakmanın mutluluk sağladığı belirtildi.

Yaş ortalaması 32 olan 467 katılımcının dahil olduğu araştırmada katılımcılardan iki hafta boyunca akıllı telefon uygulamalarını kullanmamaları istendi.

Teksas Üniversitesi McCombs İşletme Fakültesi'nde görevli bilim insanı Adrian Ward'ın yönettiği araştırmada, "Akıllı telefonlar hayatlarımızı ve alışkanlıklarımızı son 15 yılda çok büyük ölçüde değiştirdi fakat insan psikolojisi aynı kaldı" dedi.

Katılımcılar akıllı telefonlarını kullanmazken, okulda, işte ve evde katılımcıların bilgisayarlarını kullanmalarına izin verildi.

Araştırma sonucunda katılımcıların üçte kisinin iki hafta boyunca akıllı telefonlara ve uygulamalara bakmamaları sonrasında daha iyi hissettiği tespit edildi.

Araştırmaya katılanların yüzde 71'i akıl sağlıklarının daha iyi olduğunu ve depresyon belirtilerinin ortalamaya göre daha iyi olduğu kayıt edildi.

Araştırmacılar, dikkat süresiyle birlikte bu hareketin yaşlanmaya bağlı 10 yıllık bilişsel gerilemeyi tersine çevirdiğini belirttiler.

İki hafta boyunca mobil interneti engellemeyi taahhüt eden 467 kişiden sadece 266'sı telefona erişimi kısıtlayan bir akıllı telefon uygulaması indirdi ve sadece 119'u 14 günün en az 10'unda engellemeyi aktif tuttu.