Fransa'da yaşayan ve hükümetin nefret suçuyla soruşturduğu Cezayirli TikTok fenomenler iki ülke arasındaki ilişkileri gerdi.

Euronews'in haberine göre, yılın başında üç Cezayirli, sosyal medyada paylaştıkları içerikler nedeniyle Fransız yetkililer tarafından tutuklanmıştı. Ardından perşembe günü Fransız-Cezayirli bir TikTok kullanıcısı daha gözaltına alındı.

Lyon'daki yetkililerin pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre henüz tutuklanmamış olan iki Cezayirli "influencer" da soruşturuluyor.

Bu altı kişinin Cezayir hükümetini eleştirenleri hedef alıp şiddet ve nefreti kışkırttıkları iddia ediliyor.

'KÜÇÜK DÜŞÜRME' SUÇLAMASI

"Doualemn" adıyla tanınan 59 yaşındaki temizlikçi Boualem Naman da zanlılardan biri. Sosyal medyada şiddeti teşvik ettiği iddiasıyla 5 Ocak'ta Montpelier'de tutuklandı. Fransız medyasına göre TikTok'ta 138.000 takipçisi olan Naman, Cezayirli bir hükümet karşıtı protestocuya "işkence" çağrısında bulunan Arapça bir video yayınladı.

Montpellier savcılığının talebi üzerine iki tercüman videoyu izledi. Tercümanlar, Naman'ın Cezayir'de bir adamın "dövülmesi" çağrısında bulunduğunu, ancak daha önce bildirildiği gibi "öldürün" sözlerini söylemediğini belirtti.

59 yaşındaki şüpheli daha sonra perşembe günü Cezayir'e giden bir uçağa bindirildi.

Ancak Cezayir, 36 yıldır Fransa'da yaşayan Naman'ın kendisini Fransız mahkemesinde savunma hakkına sahip olduğunu savunarak onu kabul etmeyi reddetti. Fransa İçişleri Bakanlığı'na göre Naman o akşam Fransa'ya geri gönderildi.

Olayın ardından Fransa İçişleri Bakanı Bruno Retailleau Cezayir'in ülkesini küçük düşürmeye çalıştığını öne sürdü. Cuma günü yaptığı açıklamada "Cezayir ile son derece endişe verici bir eşiğe geldiğimizi düşünüyorum" dedi.

Buna karşılık Cezayir Dışişleri Bakanlığı, Paris'in dezenformasyon kampanyası yürüttüğünü iddia etti.

Bu arada Naman'ın avukatları Jean-Baptiste Mousset ve Marie David-Bellouard müvekkillerinin "gergin bir siyasi ve diplomatik durumun" bedelini ödediğini söyledi.

İLİŞKİLER BİR SÜREDİR GERGİN

"İnfluencer"lar tutuklanmadan aylar önce Fransa ile eski sömürgesi arasındaki ilişkiler zaten bozulmaya başlamıştı.

Geçen yıl Emmanuel Macron hükümeti tartışmalı Batı Sahra bölgesi konusundaki tarihi pozisyonunu tersine çevirerek Fas'ın bu bölge üzerindeki hak iddiasını desteklemeyi seçti.

Bu hamle Sahra halkının kendi kaderini tayin hakkını destekleyen ve komşusunu "düşmanca eylemlerle" suçladıktan sonra 2021 yılında Fas ile diplomatik ilişkilerini kesen Cezayir'in hoşuna gitmedi.

Cezayir hükümeti Fransa'nın kararını onaylamadığını ifade etmek için Paris'teki büyükelçisini geri çağırdı.

Fransa'nın Fas ile ticari ve diplomatik ilişkilerini güçlendirme çabası da krizi derinleştirdi. Cumhurbaşkanı Macron ekim ayında üç günlüğüne ülkeyi ziyaret etmişti.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune eylül ayında yeniden seçildikten sonra Fransa'ya gitmeyeceğini açıklamış ve Mayıs 2023'te yapılması planlanan devlet ziyaretini defalarca ertelemişti.