Bolu'daki Grand Kartal Otel'de saat 03.30 çıkan yangın faciaya dönüştü. Can pazarının yaşandığı otelde 66 kişi öldü. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) otelle ilgili açıklamalarda bulundu.
"TESİSTE YANGIN GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİN YETERİNCE ALINMADIĞI BARİZ BİR ŞEKİLDE GÖRÜLÜYOR"
TMMOB'un açıklamasında şöyle denildi:
* "Bugün sabah saatlerinde Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan bir tesiste, henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangında ilk belirlemelere göre 10 yurttaşımız yaşamını yitirmiş, 32 yurttaşımız ise yaralanmıştır. Bu faciada yaşamını yitiren tüm yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz.
* Yangın, ne zaman ve nerede başlayacağı belli olmayan ve ne kadar süreceği de önceden kestirilemeyen bir felakettir. Yapılması gereken tek şey bilimin ve teknolojinin gerekliliklerini yerine getirerek, her türlü önlemi almak ve uygulamaktır. Mühendislik çözümleriyle, periyodik bakım ve kontrollerle, denetimlerle önlenebilecek bu tür kazaların ölümlerle sonuçlanması bizleri derinden üzmüştür.
* Kullanım amaçları ve şartları, genel risk içerikleri, yangın sırasında çalışanların ve konukların yapacakları işler ve yaşam güvenliği önlemleri göz önüne alındığında, oteller, diğer sınıf bina ve yapılardan ayrılır. Yangın güvenliği teknikleri ise, denetlenemez bir yangının başlamasını önlemek ve başladıktan sonra gelişimini ve etkilerini azaltmak için alınacak yöntemleri de kapsar. Binalarda yangının oluşması tamamen önlenemez ancak can güvenliğinin korunması için gerekli önlemlerin alınmasıyla, olası kayıplar en aza indirilebilir.
* Çıkan yangının her ne kadar çıkış nedeni yapılacak incelemeler neticesinde açığa çıkacak olsa da, başlangıç nedeninden bağımsız, kayıp sayılarından bile yangının gerçekleştiği tesiste yangın güvenlik önlemlerinin yeterince alınmadığı bariz bir şekilde görülmektedir.
"YAPILMASI GEREKEN SİSTEMİNİN YAPILMADIĞI GÖRÜLMEKTEDİR"
* Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan ve çalışanları hariç 237 kişinin konakladığı Grand Kartal Hotel’in otel kapasitesi; 161 oda ve 350 yataklı, 26 yaşında olduğu bilinmektedir. Binaların Yangından korunması hakkında yönetmeliğe göre otel 'mevcut bina' sınıfındadır ve yönetmeliğin 10. Kısım hükümlerine tabidir (138. Madde ile 167. Maddeler arası). Mevcut binalarda Yağmurlama sistemi zorunluluğu ile ilgili 165. Maddesinin (ç) bendinde; 'ç) İkiden fazla katlı bir bina içerisindeki yatak sayısı 200’ü geçen otellerde, pansiyonlarda, misafirhanelerde,' denilmektedir.
* Yani söz konusu 350 Yataklı mevcut bina sınıfındaki otelde yangın çıktığında yayılımı engelleyen ve söndüren otomatik Yağmurlama (Sprinkler) sistemi zorunluluğu bulunmaktadır. Otelin internet sitesindeki fotoğraflarda 2008 yılında yapılması gereken otomatik yağmurlama sisteminin yapılmadığı görülmektedir. Bu sistemin yapılmaması nedeniyle yangın hızlıca yayılmış ve can kayıpları yaşanmıştır. Ayrıca mevcut yönetmeliğin 10. Kısmında belirtilen dolap sistemi, algılama ve uyarı sistemleri, kaçış yolları ve özelliklerine uyulup uyulmadığı bilinmemektedir. Ama yangından kurtulan yurttaşlarımızın beyanları dikkate alındığında algılama ve uyarı sistemlerinin çalışmadığı, kaçış yollarının tespit edilemediği anlaşılmaktadır.
* Bilindiği üzere yangın ve yangın söndürme sistemlerinin projelendirilmesi alanında uzman mühendisler hizmet vermektedir. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği olarak, uzman mühendisler tarafından çizilmesi gereken projelerin yönetmeliğe uygun olup olmadığının; uygulamanın da projeye göre yapılıp yapılmadığının disiplinli bir şekilde denetlenmesi gerektiğini yıllardır yüksek sesle söylüyoruz. Yapılmış olan sistemlerinse periyodik olarak kamusal düzlemde denetlenmesi gerekliliğini ifade ediyoruz. Gel görelim ki, bugün yaşadığımız bu acı tablo gösteriyor ki, Odalarımızın denetleme yetkisini bertaraf edenler, kulağını bilimin ve tekniğin gerçeklerine kapatıp, sermayenin ihtiyaçlarına cevap vermekten başka bir şey yapmamıştır.
"EKİPMANLARIN KONTROLLERİNDEN İŞLETMELERDE TEKNİK MÜDÜRLÜKLER SORUMLUDUR"
* Yaşanan can kayıplarının sorumluları denetim görevini yapmayan kurum ve kuruşlar ile kar hırsıyla güvenlik tedbirlerini almaktan imtina eden sermaye sahiplerinden başkası değildir.
* 2013 yılında yayınlanan 'İş Ekipmanlarının Kontrolünde Sağlık Güvenlik Şartları Yönetmeliği' yangın tesisatlarının periyodik kontrollerinin yılda 1 kez yapılmasını zorunlu kılmaktadır. İlgili tesisler bu yönetmelik kapsamındadır. Ayrıca Elektrik tesisatları ve havalandırma tesisatları da aynı kapsamda yasal olarak kontrole tabii tutulmak zorundadır. Mevzuatın uygulanması ancak gerekli denetimlerle sağlanabileceğinden ülkemizdeki denetim eksiği bir kez daha gün yüzüne çıkmıştır. Kamusal güvenliği önceliklendiren Odalarımız yıllardır bu konuda verdiği hizmetler, düzenlediği etkinlikler ile can ve mal güvenliğini korumaya çalışmaktadır.
* Ayrıca, bu ekipmanların kontrollerinden işletmelerde teknik müdürlükler sorumludur. İşletmelerde teknik müdür olarak çalışan personellerin ilgili meslek odasına kayıtlı olması, yürüttükleri işler ile gerekli yetki belgelerini almış olmaları sağlanmalı ve bu belgeler denetlenmelidir. Diğer taraftan işletmedeki bakım personellerinin yetkin olması gerekmekle birlikte, işletmedeki tüm teknik personelinde yetkinliği sağlanmalıdır. Mutfak tesisatı içerisinde yer alan davlumbaz filtrelerinin kontrolü ve temizliği, bacaların kontrolü ve temizliği, yangın oluşumu açısından önleyici yaklaşımlardır. Dolayısıyla can ve mal kaybının engellenmesi açısından bu kontrollerin yapılıyor ve denetleniyor olması son derece önemlidir. Bu konuda da Odalarımız göreve hazırdır.
* Hayatını kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına tekrar başsağlığı, yaralanan yurttaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. İlgili kurumlara, çağrımızı yineliyoruz, ancak yasal düzenlemeler ve kamusal denetim ile bu felaketler önlenebilir. Görevlerini yapmayan, birbirinden haberi olmayan, meslek odalarının raporlarını, bilim insanlarının söylediklerini kulak arkası eden bir siyasi anlayışla yönetilen kurumlar olduğu sürece insanlarımız hayatlarını kaybetmeye devam edecektir.
* Bizler bu ülkenin aydınlık yüzü mühendisleri mimarları olarak, başta kentimiz ve tüm ülkemizi yasa boğan bu acı olayın takipçisi olacağımızı, tüm sorumlular yargı nazarında gerekli cezayı alana kadar, mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz."
“OTELİN RUHSATINI KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI VERİYOR"
TMMOB İç Mimarlar Odası Genel Başkanı Emrah Kaymak, yangını değerlendirdi. Kaymak, bölgedeki otellerin dış cephesi ve içinin ahşap gibi dayanıksız malzemelerden yapıldığına dikkat çekerek, "Bunun için temel şeylerden bir tanesi yönetmeliklerin doğru uygulanıp uygulanmadığı ve olan yönetmeliklerin aslında ne kadar yeterli olduğunu tartışmamız gerekiyor. Biz biliyoruz ki daha önceki afetlerde ve bu tür yangın veya deprem gibi olan doğal afetlerde meslek odamızın ve birliğimizin yaptığı tespitler ve açıklamalar var. Bilim ve tekniğin eşiğinde bunların aşılması gerekiyor ama bu eksiklikleri kapatmak için hem yerel hem de merkezi yönetimlerin meslek odalarıyla ortak hareket etmesi gerekiyor" diye konuştu.
Kaymak, otelin ruhsatını Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiğini hatırlatarak şunları kaydetti:
* "İmar mevzuatını uygulayan da yerel yönetimler. Burada bir çelişki var. Bu tür özel mekanlarda, alanlarda yerel yönetimlerle birlikte ortak çözüm üretmek gerekiyor. İçerideki sorunlardan bir tanesi de benim en temel olarak gördüğüm yönetmeliklerin ne kadarını karşılıyor ya da karşılamıyor veya renovasyon yapılırken nelere dikkat edildi, nelerle ilgili izinler verildi? Bunları bilmemiz gerekiyor. İç mekanla ilgili yangın kaçışları, yangın zone (bölgeleri), duman zone (bölgeleri), yangın merdivenleri gibi alanların tasarımsal anlamda ilk başta ele alınması gerekiyor.
* Mimari proje ile birlikte iç mimarlık, elektrik mühendisliği, makine mühendisliği gibi disiplinlerin ortak çalışmasıyla oluyor. İçeride bizim yangın söndürme springi dediğimiz yani yağmurlama sistemlerinin doğru noktada yerleşip yerleşmediği, acil durumlarda yangın gibi anlarda acil durum aydınlatma sistemlerinin ve kaçış yönlerini gösteren sistemlerin hizmete girip girmediği, yangına dayanıklı kapıların kullanılıp kullanılmadığı gibi birçok etken tartışılabilir. Bu da iç mimari projelerini meslek disiplin uzmanlarının yapmaması ile ilgili."
"KONTROLLERİN YAPILIP YAPILMADIĞININ İRDELENMESİ GEREKİYOR"
Bu tür yapılarda iç mekandaki malzemelerin doğru seçilmesi ve tasarımın doğru yapılmasının önemine dikkati çeken Kaymak, 45 yıllık yapı içerisinde yangın merdivenin bulunup bulunmadığını mimarı projeyi incelendikten sonra ortaya çıkacağını söyledi. Otelde yangın dolaplarının doğru yerlere yerleştirilip yerleştirilmediğinin, erken uyarı sistemlerinin çalışıp çalışmadığının, bunları periyodik kontrollerinin yapılıp yapılmadığının irdelenmesi gerektiğini vurguladı.
Daha önce yaşanan olaylar sonrasında kamuoyunun kullandığı yapılarda “iç mimari proje zorunluluğunun getirilmesi” gerektiğini yetkililere ilettiklerini ve bu konuda hazırladıkları taslağı yayınladıklarını aktaran Kaymak, iç mimari projesi zorunluluğunun havalimanları gibi 30 bin metrekarenin üzerindeki yapılar için getirildiğini, bununla ilgili Danıştay’da dava açtıklarını hatırlattı.
Danıştay’da sonuçlanan dosyanın bir üst mahkemeye taşındığını belirten Kaymak, "Meslek örgütlerinin insanların hayatını kurtarmak, kullanım kontrolünü sağlamak yaptığı girişimler mahkemeler nedeniyle yıllarca sürüyor. Bu anlamda da tüm kamuoyunun bu çağrıyı yapmasını ve bir daha böyle bir acı can kaybı yaşamamayı temenni ediyorum" ifadesini kullandı.