Çocukluk döneminde ebeveynlerle ya da bakıcılarla ilişkiler, ilerleyen yaşlarda insanların karakteri üzerinde de ciddi bir etkiye sahip

Psikolog Lindsey C. Gibson, “duygusal olarak olgun olmayan ebeveynlik” olarak tanımladığı eğilimin dört türüne dikkat çekti.

Birçok anne babanın bu dört sorunlu türden birine girdiğini söyleyen Gibson, bu davranışların insanları uzun vadede olumsuz etkilediğini vurguladı.

Business Insider’a konuşan Gibson, olgun olmayan ailelerin egosantrik davranışlar gösterdiğini, empati kuramadıkları için çocuklarıyla gerçek bir bağ geliştirmekte zorlandıklarını aktardı.

Toksik ebeveyn misiniz? Çocukluk travması yaratan 4 aile türü - Resim : 1

Anne babaların önemli bölümünün bakım konusunda iyi olsalar da duygusal olarak sınıfta kaldığını kaydeden Gibson, olgun olmayan dört ebeveynlik türünü şöyle sıraladı:

1. Tepkisel ebeveynler

Tepkilerini dengelemekte zorlanan aileler genelde beklenmedik zamanlarda fazla sinirli ya da üzgün oluyor.

Duygularıyla hareket eden ebeveynlerin çocukları da hayatta sürekli insanları memnun etmeye ve çatışmadan kaçmaya çalışan bireyler olma eğilimine giriyor.

2. Çok eleştiren aileler

Çocuklarını sürekli eleştiren aileler fazla mükemmeliyetçi ve yetişkinlik döneminde de çocuklarını yargılayarak baskıyı sürdürüyor.

Bu ailelerin çocukları ya tükenmişlik sendromu yaşıyor ya da kendi yollarını seçmek yerine sevmedikleri işleri yapmaya zorlanıyor.

3. Pasif ebeveynler

Genelde çocuklarıyla eğlenmeyi seven rahat anne babalar, iş zorlu ebeveynlik rolüne gelince sorumluluk almaktan kaçıyor.

Yardıma ihtiyacı olduğunda çocuğa yardım etmeyen pasif ebeveynlerin çocukları, ileride sağlıklı ilişkiler kurmakta zorlanıyor. Çoğu zamanda duygularını saklayan bireylere dönüşüyorlar.

4. Duygusal açıdan var olmayan aileler

Bazı aileler çocukları yokmuş gibi davranıyor ve onların duygusal ihtiyaçlarını görmezden geliyor.

Bu ailelerde çocukların kendilerini değersiz hissettiğini vurgulayan Gibson, yetişkinlikte de bu insanların nasisist insanlarla beraber olma eğiliminde olduğuna dikkat çekiyor.