MURAT GÜRGEN / NEFES

SADECE son birkaç gün içinde ailelerinin topuk kanı alınmasına karşı çıkması nedeniyle Adana’da bir bebeğe kayyum atandı. Beyin kanaması geçiren bir başka bebek Ankara’da entübe edildi. Konu TBMM’ye geldi. Çocuk İstismarı Araştırma Komisyonunda sunum yapan Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk ve Ergen Sağlığı Dairesi Başkanı Yüksel Hakan Aydoğmuş, ailelerin ret gerekçeleri arasında “mavi kan” yani “soylu kana sahibiz” iddiasının dahi yer aldığını dile getirdi.

‘GENLERİMİZLE OYNANIYOR”

Aydoğmuş, bebeklerinden topuk kanı alınmasına karşı çıkan ailelerin sayısının son yıllarda 5 kat arttığını belirtti. İtiraz için gösterilen ‘hpes’ dedirten gerekçeleri şöyle sıraladı: “Kanımız soylu olduğundan, alıp yurt dışına götürüyorlar, orada iksir yapıyorlar. Genlerimizle oynanıyor. Çocuklara hastalık damgası vurularak ömür boyu ilaca mahkum ediliyor. Bebeklerin duyduğu acı ve ağrı gelişme geriliğine, beyin hasarına sebep oluyor. Enfeksiyon riski artıyor. Kısırlığa yol açıyor.”

TEST HAYATİ ÖNEMDE

Topuk kanı testi, bazı genetik ve metabolik hastalıkların erken teşhisi için doğumdan sonraki ilk 5 gün içinde bebeklerin topuğundan kan alınarak yapılan hayati önemde bir uygulama. Sağlık Bakanlığı’nın zorunlu olarak uyguladığı bu test ile doğuştan ortaya çıkan fenilketonüri, konjenital hipotiroidi, kistik fibrozis, galaktozemi ve SMA teşhis edilebiliyor.

Bebeğe kayyum atanmıştı

Topuk kanı karşıtlığı 5 kat arttı - Resim : 1

ADANA’da yaşayan Murat Çakmak yenidoğan bebeğinden topuk kanı alınmasını reddetmişti. Sağlık Bakanlığı’nın şikayeti üzerine mahkeme, Murat-Seda Çakmak çiftinin çocukları M.T.’ye kayyum atamıştı. Baba Çakmak “Benim çocuğum belediye mi ki kayyum atanıyor” diye itiraz etmişti.