ABD Başkanı Donald Trump, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile üç yıldır süren Ukrayna savaşını yakında görüşebileceğini söyledi. Görüşmelere ev sahipliği yapacak yer ise beklenmedik bir ülkeydi: Suudi Arabistan.

Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile telefonda ayrı ayrı görüştüğünü ve Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesine yönelik önemli görüş alışverişleri yaptıklarını belirtti.

ABD'li lider, hem Putin hem de Zelenski ile yüz yüze görüşeceğini kaydederek "Aslında onun (Putin'in) buraya gelmesini bekliyoruz, ben de oraya gideceğim ama muhtemelen Suudi Arabistan'da da bir araya geleceğiz. İlk kez Suudi Arabistan'da bir araya geleceğiz ve neler yapabileceğimize bakacağız. Bu savaşı sona erdirmek istiyoruz. İlk buluşma yeri olarak muhtemelen Suudi Arabistan'ı seçeceğiz" dedi.

"Hem Putin hem de Zelenski barış istiyor. Ben de barış istiyorum. İnsanların öldürülmesini durdurmak istiyorum" diye konuşan Trump, bu konuda sıkı bir diplomatik süreç içinde olacaklarını vurguladı.

NEDEN SUUDİ ARABİSTAN?

Trump, ilk buluşma yeri olarak Suudi Arabistan’ı seçmesinin sebebinin Putin’in Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile iyi ilişkilere sahip olmasını gösterdi.

Suudi Arabistan, Rusya-Ukrayna savaşında komşusu Birleşik Arap Emirlikleri ile arabuluculuk rolünü giderek daha fazla üstlenmeye başladı.

Eylül 2022’de Ukrayna ve Rusya arasında 10 esirin serbest bırakılması için yapılan müzakerelerde Prens Muhammed de rol oynadı. Daha sonra Mayıs 2023’te Zelenski’yi Cidde’deki Arap liderler zirvesine davet eden Muhammed, Ukraynalı liderin Arap liderlere konuşması için bir alan da sağlamıştı.

Prens Muhammed için savaşa arabuluculuk yapmak, nüfuzunu Ortadoğu’nun dışına taşıyarak küresel lider olarak statüsünü artırabilir.

TÜRKİYE LİSTEDE YOK

Öte yandan bu ayın başlarında İngiliz haber ajansı Reuters, bugüne kadar Ukrayna savaşında arabulucu olarak öne çıkan Türkiye'nin isminin elendiğini yazmıştı.

Rus kaynaklar da 2022'de Rusya ve Ukrayna arasındaki başarısız barış görüşmelerine ev sahipliği yapan Türkiye'nin ise şu anda seçenekler arasında bulunmadığını bildirmişti.