ABD Başkanı Donald Trump ilk döneminden çok daha güçlü bir şekilde iktidara geldi. Çevresinde artık onu durdurabilecek pek bir kişi yok, ayrıca hem Temsilciler Meclisi'nde hem de Senato'da çoğunluk Cumhuriyetçilerde.
Dünyanın tek süper gücü ABD'nin başındaki isim olarak Trump daha ikinci ayını doldurmadan Grönland, Kanada, Gazze ve Meksika Körfezi'nde hak talep etti. Üstelik bu duruma ABD'nin büyük teknoloji şirketleri de göz yumuyor. İşte son birkaç haftada önümüze çıkan örnekler...
GOOGLE TAKVİMİ'NDE ARTIK KÜLTÜREL GÜNLER YOK
Dünyanın en büyük arama motoru Google'ın çevrimiçi ve mobil takvimlerinde artık Siyah Tarihi Ayı, Kadın Tarihi Ayı ve LGBTQ+'ların Onur Ayı gibi bazı kültürel etkinlikler yer almayacak.
Geçmişte takvimde şubat başlangıcı Siyah Tarihi Ayı, haziran da Onur Ayı olarak işaretleniyordu. Ancak 2025 yılı için bu işaretlemeler kullanılmadı.
Google sözcüsü Madison Cushman Veld, söz konusu günlerin takvim modellerinde "sürdürülebilir" olmadığını söyledi. Veld "Takvim ekibi birkaç yıl içinde dünya genelinde çok sayıda ülkede kültürel günleri manuel olarak listeye eklemeye başladı. Ancak bazı etkinliklerin ve ülkelerin eksik olduğuna dair bazı geri bildirimler aldık. Küresel olarak yüzlerce önemli anı manuel olarak tutarlı bir şekilde sürdürmek mümkün değil" dedi.
Bu yüzden 2024 ortalarında yalnızca resmi tatilleri ve ulusal kutlamaları göstermeye başladıklarını söyledi. Diğer önemli anları ise kullanıcıların kendilerinin manuel olarak eklemelerine izin verdiklerini belirtti.
Ancak Google'ın siyah, LGBTQ+ ve kadınların özel günlerini göstermeme kararının Trump dönemine gelmesi dikkat çekti. Çünkü bundan birkaç gün öncesinde teknoloji devi, Trump yönetimini memnun edecek başka bir karara daha imza atmıştı...
GOOGLE HARİTALARDA MEKSİKA KÖRFEZİ ARTIK 'AMERİKA KÖRFEZİ'
Trump'ın göreve gelir gelmez gözünü diktiği yerlerden biri Meksika Körfezi'ydi. Bu körfezin adını "Amerika Körfezi" olarak değiştirmeyi aklına koyan Trump bu yönde bir kararnameye de çok geçmeden imza atmıştı.
Bu kararnamenin ulusal düzeyde geçerli olması gerekiyordu. Ancak Google, Trump'ın kararnamesinden kısa süre sonra Google Haritalar aracında Meksika Körfezi'nin adını Amerika Körfezi olarak değiştirdi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre Amerika'daki Google Haritalar kullanıcıları Meksika Körfezi'ni Amerika Körfezi olarak görecek, Meksika'dakiler ise tam tersi şekilde. Şirkete göre bu "tutarlılığı sağlamak için attıkları bir adım."
APPLE DA KERVANA KATILDI
Benzer bir hamle Apple'dan aynı hamle geldi. Apple da kendi harita uygulamasında Meksika Körfezi'nin adını Amerika Körfezi olarak değiştirdi. Ama bir farkla: Şimdilik bu özellik sadece ABD'deki kullanıcıları için geçerli olsa da yakında tüm dünyadaki kullanıcıları için de bu yerin "Amerika Körfezi" olarak görüleceği belirtildi.
Cumhuriyetçi Temsilci Greg Steube kısa süre önce Facebook'taki paylaşımında Apple'ın harita uygulamasında değişiklik yapmamasına dikkat çekerek söz konusu şirketin "denizde kaybolduğunu" söylemişti.
MICROSOFT'TAN DAHA SES YOK
Bir diğer büyük teknoloji şirketi Microsoft henüz Bing Haritalar uygulamasında körfezin adını değiştirmedi.
Bu arada Trump'ın kasımdaki zaferinden bu yana Apple CEO'su Tim Cook ve Google CEO'su Sundar Pichai gibi birçok teknoloji lideri, yeni başkanın etkinliklerine destek verdi.
META 'DEI' PROGRAMINI İPTAL ETTİ
Biraz daha eskiye gidecek olursak daha Trump başa gelmeden Facebook, WhatsApp ve Instagram gibi dev sosyal medya platformlarının çatı şirketi Meta "DEI" programını sonlandırma kararı aldı. DEI, "çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık" ifadelerinin kısaltması ve bu politikayla ırklar, cinsiyetler ve cinsel yönelimler arasında eşitliğin sağlanması amaçlanıyor.
Ancak Trump'ın mevcut politikası "DEI karşıtlığı." Hatta bu nedenle NASA'ya gönderilen yeni yönetmelikte, ajansın resmi internet sayfalarından "DEI, kadın ve iklim" gibi ifadelerin kaldırılması istendi. Trump yönetimi "bu tür temaları öne çıkarmanın ayrımcılığı daha fazla artırdığını" iddia ediyor.
İşte Meta da daha Trump gelmeden ocak ayının başlarında DEI politikasını yeniden yapılandırma kararı aldı. Şirket çalışanlarına yaptığı duyuruda DEI teriminin "artan tartışmalar" nedeniyle değiştirileceğini duyurdu.
Çeşitliliğin başarılarına katkı sağladığını kabul eden şirket, DEI'yi doğrudan desteklemek yerine farklı bir dil kullanarak aynı prensipleri uygulayacağını belirtti. Oysa şirket 2010'ların başından beri DEI programına yatırım yapıyordu.
Buna göre artık Meta'nın bir DEI ekibi olmayacak. Bunun yerine ekip üyeleri "erişilebilirkik ve etkileşim" gibi alanlara kaydırılacak. Kadın ve etnik azınlıkları daha çok dahil etme gibi hedefler de kaldırılacak. Bunun işe alımlarda "yanlılık" algısı yaratabileceği belirtildi.
TRUMP'A UYMAMANIN BEDELİ
Peki ya Trump'ın dediklerini yapmazsanız ne olur? Yine Meksika Körfezi üstünden bugün ilginç bir olay meydana geldi: Amerika'nın önde gelen haber ajanslarından Associated Press (AP) muhabiri, "Meksika Körfezi" yerine "Amerika Körfezi" ifadesini kullanmadıkları için Oval Ofis'teki bir etkinliğe katılamadı.
AP muhabirinin kararname imzalama törenine katılmaktan alıkonduğu kaydedilen açıklamada, Trump yönetiminin bu tutumunun gazetecilik açısından endişe verici olduğu belirtildi.