ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump, göreve gelmeden ortalığı karıştırmaya devam ediyor...
Kanada ve Grönland'a yönelik açıklamaları sonrasında yeni yönetimde ekibine dahil edeceği Elon Musk'ın Avrupa siyasetine yönelik açıklamaları da diplomatik gerilim yaratmaya başladı.
Trump daha önce sık sık eleştirdiği NATO'yla ilgili de bir açıklamayı önceki gün yaptı.
NATO'da her ülkenin yeterli maddi katkıyı sağlamadığını söyleyen Trump, önceki gün "Her ülke gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 5'ini harcamalı" dedi.
Daha önce de benzer bir açıklamada bulunan Trump'ın bu eleştirilerine bazı NATO üyesi ülkeler kulak vermiş ve harcamalarını artırmışlardı.
Kanada ve Danimarka bünyesindeki Grönland'ı ele geçirmenin sinyalini veren Trump'ın yeni döneminde NATO üyesi ülkelere büyük zorluk çıkarması beklenirken, diğer NATO üyesi ülkeler gibi ABD'nin NATO'nun kurucu üyeleri olan Kanada ve Danimarka'yı koruma yükümlülüğü bulunuyor.
Trump, NATO müttefiklerinin askeri harcama hedeflerini gayrisafi yurtiçi hasılanın en az %2'si olan mevcut hedeften yaklaşık %5'ine yükseltmeleri gerektiğini söyledi. NATO'ya göre ABD geçen yıl GSYH'sinin yaklaşık %3,4'ünü ordusuna harcadı ve bu oran son yıllardaki oranla aynı.
ABD'nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal'a konuşan uzmanlar ve Trump'ın danışmanları bu açıklamanın "sert müzakerede açılış teklifi" olarak görülebileceğini savundu.
TÜRKİYE'NİN HARCAMASI YÜZDE 2.09
Daha önce hiçbir ABD Başkanı, bu denli yüksek bir oran telaffuz etmemişti. Trump, NATO üyesi ülkelerin düşük savunma harcamalarını daha önce de eleştirmiş ve hatta ilk döneminde harcamaların artmaması halinde ittifaktan çekilme tehdidini savurmuştu.
NATO üyesi olan Türkiye de resmi verilere GSYH'nın yüzde 2.09'unu savunmaya harcarken bu oran Trump'ın talep ettiği oranın iki katından daha az. Dolayısıyla Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında bir anlaşmazlık olması da olası.
NATO'DAN ÜST DÜZEY AÇIKLAMA GELDİ
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupalı müttefiklerin, ABD savunma sanayisine halihazırda yüz milyarlarca dolar yatırım yaptıklarını belirtti.
Rutte, Alman Haber Ajansına (DPA) Avrupa ile ABD savunma sanayisi ilişkisine dair değerlendirmede bulundu.
"Avrupalı müttefikler, ABD savunma sanayisine halihazırda yüz milyarlarca dolar yatırım yaptı" ifadesini kullanan Rutte, ABD savunma sanayisinin Kongre, Pentagon ve Beyaz Saray'dan onay almasının gerekmemesi durumunda bu miktarın önemli ölçüde artabileceğini kaydetti.
Rutte, Avrupa'nın Patriot füze savunma sistemleri talebine işaret ederek "Tanesi 2 milyar avroya mal oluyor. Dolayısıyla bu, ABD ekonomisi için çok büyük bir para" dedi.
ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın düşük savunma harcamaları yapan Avrupalı müttefikler üzerindeki baskıyı artıracağını düşündüğünü belirten Rutte, ABD savunma sanayisi üzerindeki kısıtlamaların hafifletilmesinin NATO üyesi olmayan ülkelerden silah sistemleri alımı konusunda siyasi çatışma riskini azaltabileceğini söyledi.