Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" 7 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlandı.

Daha önce, sağlık kuruluşlarında gerekli fiziki mekan ve asgari tıbbi donanımın sağlanması şartıyla estetik işlemleri yalnızca dermatolog, plastik cerrah ve medikal estetik sertifikası bulunan hekimler yapabiliyordu.

Yönetmelik değişikliğiyle tıp eğitimi müfredatları uygun olan veya onaylanmış sertifikalı eğitimleriyle yetkinlik edinen hekimler de sağlık kuruluşlarında, gerekli fiziki mekan ve asgari tıbbi donanımın sağlanması şartıyla estetik işlemleri gerçekleştirebilecek. Yani ameliyat gerektirmeyen estetik işlemleri artık her doktor yapabilir.

'YÜKSEK RİSKLİ İŞLEMLERE BİR HAFTALIK KURS'

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Emre Kıymık, bu yönetmeliğe tepki gösterdi ve "Bu ciddi bir halk sağlığı sorunu teşkil etmektedir. Plastik cerrahi ve dermatoloji uzmanları mesleki hayatında elde edinilmiş yetkinliklere bağlı olarak yapabilmektedir. Plastik cerrahi eğitimi 5 yıl sürmekte, dermatoloji eğitimi ise 4 yıl sürmekte. Bu bilgi ve becerileri kullanımında uzun süren eğitimler sonucunda bir işlemler yapılabilmektedir. Özellikle dolgu uygulamaları körlüğe varan komplikasyonlara açık işlemlerdir. Bu tip yüksek riskli olabilecek işlemlerin uygulanması çeşitli '1 haftalık kurslarla' elde edilebilecek yetkinlik ile düzenli olarak yapılması çok mantıklı değil" dedi.

'HEKİM KAYBI OLUŞUR'

Bunun aynı zamanda vereceğini de belirten Dr. Kıymık sözlerini şöyle noktaladı:

"Hem yetkinlik olmadan yapılan işlemlerin gerçekleşmesi hem de devlette bir hekim kaybı oluşacağından dolayı halk sağlığı problemi teşkil edecektir. Bu noktada vatandaşlara uyarımız şu yöndedir: Bu tip işlemleri muhakkak güvenilir yerlerde, yetkinliğinizden emin olduğu kişilerde yaptırmalısınız."