Güney Kore dünyanın en düşük doğum oranına sahip ülkesi. Yerel yönetimler bu sorunla mücadele etmek için nakit para teşviki ve hatta çöpçatanlık uygulamalarına başvurmaya başladı.
Ülkede kadın başına düşen çocuk sayısı ortalama 0.75'e düşmüş durumda. Oysa bu oran, yaşlanan nüfusa karşılık genç nüfusu dengede tutmak için gereken miktarın sadece üçte birini karşılıyor.
Dolayısıyla belediyeler doğurganlığı artırmak için çöpçatanlık hizmeti vermeye başladı. Hükümet ise doğum iznini uzatma ve yeni çiftlere verilen para desteklerinin miktarını artırma kararı aldı.
EVLENENE BELEDİYE, ÇOCUK YAPANA KİLİSE VE ŞİRKET PARA VERİYOR
Güney Kore'nin ikinci en büyük şehri Busan'daki Saha-gu yetkilileri çöpçatanlık etkinliklerine katılan bekarlara randevularında harcasınlar diye 340 dolar (neredeyse 13 bin lira) veriyor.
Evlenenlere ise yaklaşık 14 bin dolar (532 bin lira) veriliyor; konut yardımı, hamilelikle ilgili masraflar ve yurtdışı seyahatleri gibi uygulamalar için de ek yardımlar yapılıyor.
Kilise ve şirketler de bu duruma karşılık harekete geçti. Seul merkezli inşaat firması Booyoung Group, çalışanlarına her çocuk sahibi olduklarında yaklaşık 75 bin dolar (2 milyon 850 bin lira) veriyor. Dünyanın en büyük cemaatlerinden biri olan Yoido Kilisesi de mensuplarına her bir çocuk için 1380 dolar (52 bin 853) veriyor.
Ancak tüm bu teşvikler bekarlarda bir karşılık bulmuş gibi görünmüyor...
4 BİN BEKAR KATILDI, SADECE 24'Ü EVLENDİ
Wall Street Journal'ın haberine göre yakın zamanda yapılan bir anket, Güney Kore'nin çalışan nüfusunun beşte üçü evli olmamanın sorun olmadığını düşünüyor. Çoğu evliliğe ihtiyaç duymadığını, artan yaşam maliyetlerinin en büyük caydırıcı olduğunu söylüyorlar.
Ayrıca kadınlar doğumdan sonra iş dünyasına dönmenin de zorlaştığını belirtiyor. Dolayısıyla hükümetin çöpçatanlık programlarına erkekler daha istekli oluyor. Kadınların başvuru yapmaması nedeniyle daha küçük beldelerde etkinliklerin iptal edilmek zorunda kaldığı durumlar da olmuş.
Ülkenin 42 bölgesinde 2022'den geçen ağustosa kadar çöpçatanlık etkinlikleri düzenlendi. Bunlara yaklaşık dört bin bekar katıldı ama sadece 24 çift işi evliliğe götürdü.
MİLLETVEKİLLERİ BİLE UTANÇ VERİCİ BULUYOR
Parlamentodaki bir oturumda milletvekilleri yerel yönetimlerin bu girişimlerle "kendilerinin reklamını yapmaya çalıştığını" ve "utanç verici" olduğunu söyledi.
Barista olarak çalışan Lee Eunjin, Wall Street Journal'a iki yıldır kimseyle çıkmadığını ama doğal yollarla aşık olmayı tercih ettiğini söylüyor. Ailesinin her akşam neden evlenmediği konusunda kendisine nutuk çektiğini söyleyen Lee "Ailemin bu hükümet programlarını bulmasını istemiyorum. Yoksa beni katılmaya zorlarlar" diyor.