Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler son dönemde hiç olmadığı kadar iyi seyrederken, iki komşu ülke arasında yeni bir kriz kapıda...
Suriye'de Beşar Esad'ın devrilmesi ve Rusya'ya kaçmasından sonra ülkedeki yeni yönetim çalışmalara hız verirken, Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu'nun yaptığı açıklamalar Yunanistan'dan büyük tepki topladı.
Uraloğlu, önceki gün katıldığı bir etkinlikte açıklamalarda bulunmuş ve Suriye'deki yeni yönetim ile Ankara arasında bir deniz yetki anlaşması yapılabileceğinin sinyalini vermişti.
URALOĞLU SİNYALİ VERMİŞTİ
Uraloğlu, "Tabii, bir Deniz Yetki Anlaşması, muhtemelen, hani yapalım diye Doğu Akdeniz'deki çıkarlarımızın korunması ve Mavi Vatan konusunda günü geldiğinde orada ilgili kurumlarımız vaziyet alacaktır" derken, "Oradaki petrol ve hidrokarbon arama noktasında, uluslararası hukuku da dikkate alarak, her türlü yetkiyi iki ülke olarak paylaşmış oluruz ya da genişletmiş oluruz. Tabii, orada öncelikle bir otoritenin kurulması lazım. Bu, kesinlikle gündemde olur ama bugünün gündemi olduğunu söylersek çok doğru olmaz" demişti.
Yunan medyasında yer alan haberlerde ise bu açıklamanın Atina'da rahatsızlık yarattığı ortaya çıktı.
Ülkenin çok okunan gazetelerinden Kathimerini'nin İngilizce edisyonunda bu planların Yunan yetkilileri ve diplomatları kızdırdığı belirtildi. Gazeteye konuşan Yunan yetkililer Suriye hükümetini yasal olarak geçerli anlaşmalar imzalayamayan bir "geçiş otoritesi" olarak tanımlarken, Türkiye ile Libya arasında 2019 yılında imzalanan denizcilik anlaşmasının bir benzerinin yapılabileceğine dikkat çekildi.
YUNAN YETKİLİ: ÖNCELİĞİMİZ...
Bir Yunan diplomatik kaynağı, "Suriye'de bu tür anlaşmaları meşrulaştırmayan bir geçiş dönemi durumu söz konusudur. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve Kıbrıs, komşu ülkeler ve Avrupa Birliği ile sürekli iletişim halindeyiz" dedi.
Ekathimerini'ye konuşan Yunan yetkili, "Önceliğimiz Türkiye'nin meşruiyet görüntüsü yaratmasını engellemek" ifadesini kullandı. Öte yandan Atina'nın Kıbrıs Rum Kesimi ve İsrail ile de ittifakını güçlendirme çalışmaları içinde olduğu da belirtildi.
Yunan yetkililer, anlaşmanın egemenlik haklarını zedeleyebileceğini iddia ederken Yunanistan'ın Ankara'nın bu hamlesini engellemek için AB'nin desteğini arkasına almayı planladığı da belirtildi.