Bilim insanları, Moğolistan'ın Gobi Çölü'nde daha önce varlığı bilinmeyen bir dinozor türünün fosillerini keşfetti.
Üç metre uzunluğu, 260 kilo ağırlığındaki Duonychus tsogtbaatari adı verilen bu dinozor, Kretase Dönemi'nde 90 ila 95 milyon yıl önce yaşadı.
Ama bilim insanlarının en çok dikkatini çeken şey dinozorun eğimli iki pençeye sahip olmasıydı. Araştırmacılar bu pençelerin 30 santimetre büyüklüğünde olduğunu söyledi.

Duonychus, iri gövdeleri, uzun boyunları, küçük kafaları olan, iki ayakları üstünde duran ve kocaman pençelere sahip terizinozorlar grubunun orta büyüklükteki bir mensubu.
Tiranosaurlar ve spinosauruslar gibi etçil dinozorların dahil olduğu daha geniş teropodlar grubundan olmasına rağmen terizinosorlar bitkilerle beslenmeyi tercih ediyor. Terizinosorlar şimdiye kadar hep üç pençeli olarak biliniyordu. Ama Duonychus bir fark yaratarak sadece iki pençeye sahip.

iScience'da yayınlanan çalışmanın başyazarı ve aynı zamanda Hokkaido Üniversite Müzesi'nde paleontolog Yoshitsugu Kobayaşi, terizinosorların "şimdiye kadar gördüğü en tuhaf dinozorlar" olduğunu belirtiyor. Kobayaşi "Teropod oldukları için etçillerle akrabalar ama kocaman bir tembel hayvana benziyorlar" diyor.
Duonychus'un çok daha tuhaf bir canlı olduğunu belirten Kobayaşi bu dinozorun Jurassic Park dünyasının en cani avcılarından biri olan velocirapteurlerinkine benzer şekilde iki pençeli olduğunu ama bitki yemeyi tercih ettiklerini belirtiyor.
Peki bu pençeler avlanmaya yaramıyorsa niçin kullanılıyordu? Uzmanlar pençelerin başlıca işlevinin yaprakları kavrayarak aşağıya çekmeye yaradığını belirtiyor.
Bununla birlikte duonychus pençelerini bir şeyleri yakalamak, kendini savunmak, kazmak ve hatta kendi türünü tanımak için kullanmış olabileceği belirtiliyor.