Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras hakkında 13 Şubat'ta genel kuruldaki konuşması nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı. Hükümetten de peş peşe TÜSİAD'ı eleştiren açıklamalar gelmişti.

TÜSİAD sessizliğini bozdu ve sürecin ardından bir açıklama yaptı:

"TÜSİAD olarak tüzüğümüzdeki amaçlar doğrultusunda, her zaman ülkemizin kalkınması ve tüm toplumun menfaati hedefiyle, doğru olduğuna inandığımız tespit ve önerilerimizi demokratik kurum ve kurallara saygı ile katılımcı demokrasi ilkesi çerçevesinde şeffaflıkla paylaşıyoruz.

Ülkemiz için çalışan, üreten, istihdam sağlayan iş insanları ve sanayicilerin gönüllü birlikteliğini temsil eden TÜSİAD olarak; bağımsız ve tarafsız şekilde, ülkemizin refahı ve kalkınmasına katkı sağlayacak konuları gündemimize alıyoruz. Türkiye’nin dünyadaki rekabet gücünün yükselmesine katkı sağlıyor; uluslararası iş dünyasındaki temsil gücümüz ile ülkemizin yüksek menfaatleri doğrultusunda çalışıyoruz.

DEMOKRASİ KÜLTÜRÜNÜN ZENGİNLİĞİ

Kamuoyunda derneğimize yöneltilen eleştiriler dahil her konunun dile getirilmesi, Türkiye’de tartışma ve demokrasi kültürünün zenginliği olarak görülmelidir.

Ekonomik kalkınmayı ancak insan hakları temelli, katılımcı demokrasi ilkesini benimsemiş bir hukuk devleti ile kalıcı hale getirebiliriz. Ülkemizi ileri taşıyacak ortak hedeflerimize bilgi, deneyim ve önerilerimizle katkıda bulunmak, ülkemize karşı sorumluluğumuzdur."

NE OLMUŞTU?

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında, 13 Şubat’ta yapılan TÜSİAD genel kurulundaki konuşmasında bazı soruşturma ve kovuşturmalara ilişkin yargıyı etkilemeye yönelik ifadeler kullandığı gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatılmıştı. Başsavcılık, Aras’ın sözlerinin kamu barışını bozabilecek nitelikte olduğunu belirtti.

Aras söz konusu konuşmada, Kartalkaya’da 78 kişinin yaşamını yitirdiği otel yangınına değinen Ömer Aras, “Yangın çıkabilir ama 78 kişi ölmez. Ölüyorsa nedeni usulüne uygun yapılmayan binalar ve denetimsizliktir” demişti.

Son haftalarda yaşanan siyasi olaylara da değinen Aras, “Seçilmiş belediye başkanları görevden alınıyor, yerlerine kayyum atanıyor” diyerek, hukukun üstünlüğü konusunda ciddi sorunlar yaşandığını dile getirdi.

Bir siyasi parti liderinin tutuklanmasına ve gazetecilere yönelik baskılara dikkat çeken Aras, “Tutukluluğun istisna değil, kural haline gelmesi gibi kangrenleşmiş bir sorun kanunlar değişse de çözülmüyor” ifadelerini kullanmıştı.