Yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT’nin dünya genelinde popüler olması nedeniyle büyük dil modelini geliştiren şirketin zenginleştiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
ChatGPT’yi geliştiren OpenAI şirketi kâr elde eder hale gelmek için büyük çaba sarf etse de yapay zekanın devasa boyuttaki veri ihtiyacı nedeniyle ay sonunu getirmekte zorlanıyor.
OpenAI CEO’su Sam Altman, sosyal medya paltformu X’teki paylaşımında “ilginç” gerçeği itiraf etti: ChatGPT’nin aylık 200 dolar olan ve kullanıcılara çok daha mantıklı cevaplar verebilen o1 versiyonuna erişimini sağlayan paralı üyeliğinden elde edilen gelire rağmen şirket para kaybediyor.
“İnsanlar ChatGPT’yi beklediğimizden daha çok kullanıyor” diyen Altman, daha sonra başka bir kullanıcıya verdiği yanıtta “paralı üyelik için belirlenen ücreti bizzat seçtiğini, bu sayede biraz para kazanabileceklerini düşündüğünü” söyledi.
NEDEN PARA KAYBEDİYORLAR?
Altman OpenAI’ın neden paralı aboneliklerden para kaybettiğini açık açıok söylemedi. Ancak sorunun ne olduğu az çok herkesin bildiği bir sorun: Elektrik ihtiyacı.
Yapay zeka gücünü elektrikten alıyor. Her soruya anında cevap üretebilen bu teknolojinin beslendiği verilerin depolanabilmesi için kullanılan veri merkezlerinin inşası da bu merkezlerin çalışabilmesi de maliyetli.
Analist Dylan Patel 2023 baharında The Information’a verdiği demeçte şirketin ChatGPT’yi çalıştırmak için günde muhtemelen 700 bin dolar, soru başına 36 sent harcadığını söylemişti. Bugün şirketin en gelişmiş modelleri için soru başına harcanan miktar bin dolar.
Bir başka deyişle yapay zeka sistemi ne kadar zeki hale gelirse işletmesi de o kadar maliyetli oluyor. Bu da fiyatlandırmayı büyük bir sorun haline getiriyor.
10 MİLYON ABONEYE RAĞMEN DURUM BÖYLE
Yaklaşık 10 milyon paralı aboneye sahip olan OpenAI, sonuç olarak kâr elde etmeye çalışırken zarar ediyor.
Geçen sonbaharda CNBC’ye konuşan kaynaklar OpenAI’ın geçen yıl beş milyar dolar kaybetmesinin beklendiğini söylemişti. Bu da geliri 3.7 milyar dolar olan şirketin kırmızıya düşmesi anlamına geliyor.
Şirketin yönetim kurulu bir yıl sonu paylaşımında OpenAI’ın önceden tahmin edilenden daha fazla nakit paraya ihtiyacı olduğunu itiraf etti. Oysa şirket birkaç ay önce sermayesini 6.6 milyar dolarla güvence altına aldığını açıklamıştı.
Şirketin yöneticileri “Bir kez daha sermayeyi tahmin ettiğimizin üstüne çıkarmamız gerekiyor. Yatırımcılar bizi desteklemek istiyor ama bizim şu anda geleneksel hisse sermayesine ve daha az yapılandırılmış çözümlere ihtiyaç var” diye yazdı.
Şu sıralar ChatGPT abonelik ücretlerinin yükseltilmesi gündemde olsa da esas sorun çözüme kavuşmadan OpenAI’ın enerji ihtiyacı giderilecek gibi görünmüyor.