Buck Yaşlılık Araştırmaları Enstitüsü'nün CEO'su olan 63 yaşındaki Eric Verdin, yaşlandıkça azalan bilişsel yetileri koruyarak ve kanser, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkları önleyerek sağlıklı yaşam süresinin nasıl uzatılabileceğini araştırıyor.
Verdin son 10 yıldır sağlık durumunu takip etmek için akıllı saat gibi vücuda takılabilir cihazlar kullanıyor. Elde ettiği sonuçlara göre de günlük aktivitelerinde düzenlemeler yapıyor. Şu anda yaptığı şey de aralıklı oruç süresini uzatmak için daha erken akşam yemeği yemek.
Enfeksiyon, kan basıncı ve kolesterol gibi biyogöstergelerle ölçüm yapan Verdin, kronolojik yaşı 68 olmasına rağmen biyolojik yaşının 48 ila 53 olduğunu söylüyor.
Verdin beslenme, egzersiz, uyku, stres yönetimi ve sosyal yaşam gibi faktörlerin sağlıklı yaşam konusunda genlerden daha büyük rol oynadığına inanıyor.
Beslenme şeklini Business Insider'a anlatan Verdin, neler uyguladığını ve nelerden kaçındığını anlattı.
AKDENİZ DİYETİ
Verdin tatlı patates gibi kompleks karbonhidratlar, yağ ve proteinlerin dengeli bir şekilde tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğuna dair güçlü kanıtlar bulduklarını söyledi.
Yunanistan, İtalya ve Türkiye'deki geleneksel beslenme alışkanlıklarına dayanan Akdeniz diyetine uyduğunu söyleyen Verdin, "Bu şekilde beslenen insanların gerçekten daha sağlıklı olduğunu görüyorsunuz" dedi.
Verdin beslenme planında meyve ve sebzelere, tam tahıllı besinlere, baklagillere, kuruyemişlere ve balık gibi yağsız protein kaynaklarına ağırlık veriyor.
MUTLAKA KAÇININ: AŞIRI İŞLENMİŞ GIDALAR
Nasıl yapıldığını bilmediği besinlerden kaçınan Verdin, aşırı işlenmiş gıdaların lif oranı düşük, yüksek miktarda yağ, şeker ve tuz içeren gıdalar olduğunu belirtiyor.
Bilim insanları bu gıdaların sağlık üstündeki etkilerini hâlâ anlamaya çalışıyor. Son zamanlarda yapılan bir çalışma aşırı işlenmiş gıdaların obezite, kanser ve depresyon dahil, 32 sağlık sorunuyla ilişkili olduğunu gösterdi.
MEYVE SULARI RAFA
Verdin bol meyve tüketmeyi desteklese de meyve sularını içerdikleri yüksek şeker nedeniyle tercih etmiyor.
Meyve suyunun meyvedeki lifi ortadan kaldırdığını söyleyen Verdin, bu şekilde saniyeler içinde çok fazla meyvenin suyunu içmenin mümkün olduğunu belirtiyor.
Şekerli yiyecek ve içecek tüketildiğinde kan şekeri yükseliyor ve pankreasın bunu dengelemek için daha fazla insülin salgılaması gerekiyor. Ancak aşırı tüketim sonucunda pankreas ihtiyaç duyulan miktarda insülini üretemeyebiliyor. Bu da insülin direncine ve tip 2 diyabete neden olabiliyor.
Bağırsak sağlığı için önemli olan lif normal şartlarda şekerin emilimini yavaşlatarak kan şekerinin yükselmesini önlüyor. Oysa meyve sularında lif olmadığı için bu mümkün olmuyor.
ALKOLDEN KAÇININ
Akşamları eşiyle bir bardak şarap içmenin alışkanlığı olduğunu söyleyen Verdin, Covid-19 pandemisi sırasında bir ay boyunca şarap içmediğinde kendini daha enerjik hissettiğini ve daha iyi uyuyabildiğini söylüyor.
Özel günlerde şarap içmeye devam ettiğini söyleyen Verdin, bugünlerde bunun nadir olduğunu belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü Ocak 2023'te konu insan sağlığı olduğunda alkol tüketiminin sıfıra indirilmesinin güvenli olduğu açıklamasını yaptı. Eski ABD Sağlık Bakanı Vivek Murthy de bu yılın başında alkolün kanser riskini yükselttiği konusunda bilgilendirici bir yazı yayınladı.