MAHİR BAĞIŞ - SELAHATTİN SÖNMEZ / NEFES
İKİ yıl önce yaşanan ve toplam 11 ilin etkilendiği 6 Şubat depremlerinde büyük bir yıkımın yaşandığı Hatay’da gündelik hayat hala düzene girebilmiş değil. Depremin ağır yaralar açtığı Hatay’da hala barınma ve ısınma problemleri devam ediyor.
Konteynerde kalanlar hem içme suyuna hem de şebeke suyuna yeterli miktarda ulaşamıyor. Deprem bölgesinde iki yıldır devam eden sorunlar yaşamı daha da zorlaştırıyor. Hataylılar unutulmak istemiyor, siyasilerin vaatlerinin gerçekleştirmesini bekliyor.
KONUT SÖZÜ UNUTULDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Mart 2023’te Hatay’da yaptığı açıklamada, kentte 183 bin konut ve 15 bin köy evi yapmayı hedeflediklerini söylemişti. Ancak rakamlar Erdoğan’ın verdiği sözlerin yerine getirilmediğini gösteriyor. Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Hatay’da sadece 40 bin 586 konut vatandaşlara teslim edildi.
Kent merkezinin yer aldığı Antakya’nın son durumu adeta bir inşaat sahası halini andırıyor. İnşaat çalışmaları nedeniyle ara sokak, caddeler ve meydanlarda yükselen toz bulutu, kentte yaşayanların sağlığını da tehdit eder boyutta gelmiş durumda. Sokağa çıkan vatandaşlar kendilerini maske ile korumaya çalışıyorlar.
DEPREMİN İZLERİ DURUYOR
Antakya’daki son durum adeta pandemi günlerini hatırlatıyor. Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, kentteki sağlık sorunlarına işaret ederek, asıl tehlikenin 15-20 yıl sonra ortaya çıkacağını belirtti. Yılmaz, “bugün çocuk olan birçok kişinin orta yaş ve üzeri dönemlerinde kansere yakalanma ihtimalinin yüksek olduğunun” altını çizdi.
Yerle bir olan kentte, yıkılan bazı binaların enkazları kaldırılınca, yaşam alanlarının yerini devasa vinçler ve iş makinaları aldı.
Şehrin bir bölümünde hala o büyük acının izlerini taşıyan az hasarlı ve onarılmayı bekleyen yıkıntılar mevcut.
Hatay için can acıtan rapor
6 Şubat depremlerinin ikinci yılı yaklaşırken, Hatay Depremzede Derneği’nin raporundaki veriler, çarpıcı gerçekleri ortaya koydu. Hatay’da hala yaklaşık 200 bin kişi konteynerlerde yaşıyor. Hem depremin hem ekonomik krizin vurduğu coğrafyada, kiracılara yapılan 7 bin 500 TL’lik yardım enflasyon karşısında yetersiz kaldı ve bu yardım Haziran 2024’te kesildi.
İşte rapordan çarpıcı tespitler:
- Hatay’da depremden bugüne geçen sürede TOKİ tarafından gerçekleştirilen toplam 137 ihale ile 95 bin 256 adet konut yapılması planlandı. Fakat geçen iki yılın ardından konutlar hala tamamlanamadı.
- Eğitimin halen tam kapasite verilemediği Hatay’da, 210 okul binası deprem sonrasında hasar durumundan dolayı yıkıldı. Yetkililer, 24 Temmuz 2024’te yaptığı açıklamada 100 okulun yeniden inşa edildiğini söyledi. Buna göre, Hatay’da 110 okul hala yapılmış değil.
- Kentte depremde 56 Aile Sağlığı Merkezi (ASM) yıkıldı. İki yılın ardından sadece 3 ASM yeniden inşa edildi.
- Depremde yıkılan yollar ise hala tamamlanamadı. Defne, Samandağ, Antakya ve İskenderun ilçelerinde yolların büyük kısmı bozuk. 2025 yatırım programında sadece 10 bin TL ödenek ayrıldı.
NİSANUR YILDIRIM / NEFES