Her gün yıkanmak bugüne kadar cilt sağlığı açısından sorunlu bir eylem gibi görülüyordu. Derinin mikrobiyomunun değişebileceği, doğal koruyucu yağların ve faydalı bakterilerin yok olabileceği düşünülüyordu.
İnsanlar ayrıca ciltlerinin kuruyacağını, çatlaklar oluşacağını ve bu yolla bakteri ve alerjenlerin vücuda daha kolay bir şekilde girerek enfeksiyona neden olacağı, egzama ve sedef gibi cilt rahatsızlıklarına yol açacağı düşüncesi hakimdi.
'ŞAŞIRTICI' SONUÇ
Ancak Nottingham Üniversitesi'nde tıbbi dermatolog Dr. Rosalind Simpson, son zamanlarda egzamalı hastaların dış alışkanlıkları üstüne yaptıkları deneyde sonuçların "şaşırtıcı" olduğunu söylüyor.
438 egzamalı hastayı içeren deneyde iki grup oluşturuldu. İlk grup haftada altı ya da altıdan fazla banyo yapması istenen kişilerden oluştu. İkinci gruba ise haftada bir ya da iki kez yıkanmaları söylendi.
"Her gün yıkanmanın cildi kurutmasını ve egzama belirtilerini şiddetlendirmesini beklersiniz ama öyle olmadı" diyen Simpson "Çalışma her gün yıkananlarla çok daha az yıkananların semptomları arasında fark olmadığını gösterdi" diye konuştu.
Simpson bu çalışmadan yola çıkarak yıkanma sıklığıyla cilt kuruluğu arasında bir bağlantı olmadığı sonucuna vardığını söyledi.
CİLTTE TAHRİŞİ ÖNLEMENİN YOLU
Bununla birlikte duş alma şeklinin ciltteki tahrişi artırabileceğini belirten Simpson "Suda ne kadar uzun süre vakit geçirirseniz cildinizin kuruması artar ve bu dış alma sıklığından bağımsız bir şey" diye ekledi.
Duş jelleri, sabun ve tıraş malzemelerinin de fark yaratabileceğini belirten Simpson metilizotiazolinon, metilkloroizotiazolinon, sülfat ve paraben içeren malzemelerin de bazı insanlarda tepkimeye neden olabileceğini söyledi.
Simpson bu noktada içeriğinde az bileşik olan ürünleri seçmenin ve abartı kokulardan kaçınmanın en iyisi olacağını sözlerine ekledi.
Cildi tahriş olan kişilerin sıradan bir sabun yerine yumuşatıcı krem kullanmasını öneren Simpson, en iyi duş rutininin "size kendinizi iyi hissettiren" yöntem olduğunu belirtiyor.